Total selger i Gina Krog

Etter at salget av eierandelen i Gina Krog-feltet til Tellus Petroleum gikk i vasken har franske Total funnet en ny kjøper. Kuwaits nasjonale oljeselskap blar opp 2,46 milliarder for å doble eierandelen sin til 30 prosent.

ØKER ANDEL: Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company dobler sitt eierskap i Gina Krog-feltet i Nordsjøen etter en handel med Total, som dermed er ute av feltet.
Publisert:

Det statlige oljeselskapet Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company (Kufpec) annonserte kjøpet i en melding onsdag.

Kufpec kjøper Totals andel på 15 prosent i Gina Krog-feltet, og øker dermed sin andel i feltet til 30 prosent. Kjøpesummen er 317 millioner dollar, som tilsvarer 2,46 milliarder kroner.

Total bekrefter kjøpet overfor E24.

Franske Total har solgt seg ned i Gina Krog-feltet i flere runder, og skulle egentlig selge en eierandel på 15 prosent til det norske oljegründerselskapet Tellus Petroleum i 2015 for 1,4 milliarder kroner.

Den handelen gikk i vasken, og nå har franskmennene altså funnet en kjøper som er villig til å betale nesten en milliard kroner mer for samme andel. Kufpec kjøpte den første eierandelen på 15 prosent fra Total i fjor for 300 millioner dollar, tilsvarende rundt 2,4 milliarder med den daværende kursen.

Tellus har nylig kastet kortene helt på norsk sokkel og får med seg 359 millioner kroner i skatterefusjon.

Vokser på norsk sokkel

Når avtalen er gjennomført vil Kufpec øke sine reserver med 34 millioner fat, og selskapet vil få rundt 9.000 fat per dag av produksjonen fra Gina Krog-feltet.

Dermed blir Kufpecs totale produksjon i Norge på rundt 25.000 fat per dag.

– Kupfec fortsetter å handle i tråd med sin strategi om å vokse gjennom lønnsomme prosjekter i Norge, og denne transaksjonen bygger på vårt kjøp av eiendeler i Sleipner-området fra Total i 2016, inkludert en andel på 15 prosent i Gina Krog, sier Kufpecs konsernsjef Shaikh Nawaf Saud Nasir Al-Sabah.

Salget av den siste eierandelen på Gina Krog betyr imidlertid ikke at Total forlater norsk sokkel. Oljeselskapet har nemlig annonsert oppkjøpet av danske Mærsk Oil for 7,45 milliarder dollar (nær 58 milliarder kroner), i den største Nordsjøen-relaterte handelen på 11 år. Selskapet fikk dermed en betydelig eierandel i gigantprosjektet Johan Sverdrup i Nordsjøen.

Les mer: Mærsk selger oljevirksomheten til Total

Det er Statoil som er operatør for Gina Krog, med et eierskap på 58,7 prosent. De andre partnerne er PGNiG Upstream Norway med 8 prosent og Aker BP med 3,3 prosent.

Det var i juni at Gina Krog begynte å produsere, som det siste feltet som kommer på plass på Utsirahøyden før gigantfeltet Johan Sverdrup kommer i 2019.

Les mer: Nå er produksjonen i gang på Gina Krog

Les også

– Mærsk-salg er største Nordsjø-transaksjon på 11 år

Eier en rekke felt

I tillegg til å nå skulle sitte på 30 prosent av Gina Krog-feltet, sitter Kuwait Petroleum også på flere andre norske olje- og gassfelt.

Selskapet eier 10 prosent av Gungne-feltet ved Sleipner, 5 prosent av Gyda-feltet, 10 prosent av Sleipner Vest og Øst, 0,8 prosent av Tambar Øst, 6,2 prosent av Utgard og 10 prosent av Yme-feltet, ifølge opplysninger fra Oljedirektoratet.

Kuwait Petroleum eier også 21,8 prosent i Eirin-funnet.

Kjøpet av Gina Krog-andelen må godkjennes av den norske regjeringen.

Kupfec ble opprettet av Kuwait Petroleum Corporation i 1981 og er aktivt i 14 land. All olje- og gassvirksomhet utenfor Kuwait skjer gjennom dette datterselskapet.

Selskapets finansielle rådgiver i handelen er Scotiabank, mens Advokatfirmaet Selmer var juridisk rådgiver.

Les mer: Frykter slutten på Statoils gigantprosjekter i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om