Oljeanalytiker Trond Omdal tror forsatt oljeprisen skal opp tross dagens fall
Oljeprisen falt kraftig tirsdag. Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto mener vi uansett så bunnen i januar.
Etter flere dager med klatring har prisen for både Brent-oljen fra Nordsjøen og WTI-oljen fra USA snudd og falt bratt.
Følg utviklingen i oljeprisen i E24s Aksjelive.
Stor produksjon og dempet etterspørsel bidro til at oljeprisen stupte fra 115 dollar fatet i juni i fjor, til en bunnotering på 45 dollar fatet i januar.
Tirsdag kveld klokken 19.05 handles et fat Nordsjøolje (Brent) for 57,09 dollar.
Citigroups råvareanalysesjef sa i mandag at oljeprisen ville falle igjen, og at den kunne falle så dypt som til 20 dollar.
– De siste dagers stigning ser ut til å være mer «head-fake» enn et bærekraftig vendepunkt, sier Edward Morse i en e-postrapport mandag.
Morse sier at tegn til oppbremsing av amerikansk boring ikke betyr at overfloden av olje forsvinner.
Det tror også Jarand Rystad i Rystad energi.
Han sier at oljeprisen kan komme til å legge seg på et lavere nivå enn den ligger på i dag.
- Vi tror at oljeprisen kommer til å være lav, men nervøs. Vi mener det fremdeles vil være mye olje som kommer ut i markedet i første og andre kvartal, sier Rystad til E24.
International Energy Agency sa også tidligere tirsdag at amerikansk brems gir begrenset effekt.
IEA anslår at prisene kommer til å stabilisere seg på et nivå som er betraktelig lavere enn de siste tre årenes rekordnoteringer.
– Markedets etterjustering kommer trolig til å skje relativt hurtig, men den
kommer til å bli relativt begrenset i omfang, skriver IEA i en rapport.
IEA spår at oljen koster 73 dollar fatet i 2020.
- Tror prisen skal opp
Uavhengig av at oljeprisen faller i dag mener oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto at prisen ikke skal lavere enn hva man så i januar:
- Vi tror vi så det laveste i midten av januar og vi tror fortsatt på 75 dollar fatet i fjerde kvartal. Det vil jo selvsagt være korreksjoner på veien dit, men vi forventer fortsatt at prisen skal opp ettersom vi ser et strammere marked i andre halvår basert på fallende amerikansk produksjon .
Han tror fallet i dag skyldes amerikanske lagertall:
- I dag kan oljeprisen ha falt med bakgrunn i to faktorer. Det ene er forventninger om at onsdagens tall fra det amerikanske energidepartementet vil vise ytterligere lageroppbygging fra å allerede være på det høyeste nivået siden målingen startet i 1982.
- Den andre grunnen er at IEA pekte på at markedet fortsatt er overforsynt og at lagrene kan forsette og øke til 2,8 milliarder fat noe som er det høyeste siden 1998 da oljeprisen falt til under 10 dollar fatet. Men dette er bare en av faktorene som påvirker prisen. På kort sikt er markedet overfylt og lagrene fylles opp, sier Omdal.
Omdal sier at det per i dag er en overproduksjon av olje på 1,5- 2 millioner fat.
Opec holder på sin politikk
Oljekartellet Opecs beslutning i høst om å opprettholde et høyt produksjonsnivå forsterket det kraftige prisfallet.
En rekke Opec-land har langt lavere produksjonskostnader enn for eksempel USA og Norge, og analytikere tror kartellet bevisst ville senke prisene for å utkonkurrere amerikanerne som har pumpet stadig mer skiferolje inn i markedet.