Total selger seg ned i Gina Krog

Den franske oljekjempen Total fortsetter å selge seg ned i ett av de store utbyggingsprosjektene på norsk sokkel. En norsk nykommer går inn og overtar investeringsforpliktelser i milliardklassen.

GAMMEL KJENNING: Gina Krog-feltet (som tidligere het Dagny) ble opprinnelig funnet på 70-tallet. I 2007 ble det gjort nye funn og det ble boret flere brønner i perioden frem til 2011, som avdekket enda mer olje og gass.
Publisert:

Franske Total selger halverer nå eierandelen sin på det nye olje- og gassfeltet Gina Krog i Nordsjøen, fra 30 til 15 prosent. Nedsalget skjer etter at Total i fjor solgte en andel på åtte prosent i samme felt.

Kjøperen denne gang er det norske selskapet Tellus Petroleum. Denne relativt ferske aktøren på norsk sokkel blar opp 1,4 milliarder kroner for andelen på 15 prosent, ifølge en melding fra Total.

Tellus Petroleum er et norsk selskap som i sommer har blitt kjøpt opp av nederlandske Sequa Petroleum.

Gina Krog-feltet ligger på Utsirahøyden i Nordsjøen, ikke langt fra kjente felt som Sleipner og Johan Sverdrup. Les mer om feltet i faktaboksen.

Store kutt

Nedsalget fra Total kommer kort tid etter at selskapet annonserte en plan for omfattende kutt og effektivisering på 50 milliarder kroner.

Totals sjef for leting og produksjon, Arnaud Breuillac, viser mandag til at selskapet gjør dette for å bruke kapitalen sin bedre:

– Som et resultat av en full komparativ gjennomgang av våre globale portefølje, og spesielt av vår enorme portefølje med muligheter i Norge, har vi besluttet å fortsette nedsalget i prosjektet.

Ved å selge seg ned i Gina Krog reduserer Total investeringsforpliktelsene sine fremover.

E24 får opplyst av Tellus at kjøpet på papiret gjennomføres 1. januar 2015, og at det frem til da hadde blitt investert rundt syv milliarder kroner. Dermed sparer Total seg nå for 3,75 milliarder kroner i investeringsforpliktelser, som Tellus overtar.

I 2015 vil investeringene i Gina Krog komme på rundt ni milliarder, slik at halvparten av investeringene på snaue 31 milliarder vil være gjort.

Nykommer på sokkelen

Tellus Petroleum er en ganske fersk aktør på norsk sokkel. Det norske selskapet ble startet i 2012 av en grupper erfarne oljefolk med bakgrunn fra Saga Petroleum, Phillips, Norsk Hydro, Hess og PetroAdvisor.

I juni i år annonserte nederlandske Sequa Petroleum at de kjøper selskapet.

Samtidig med at oppkjøpet ble annonsert ble det også annonsert at Tellus kjøpte andeler på norsk sokkel fra tyske Wintershall for nesten fem milliarder kroner (602 millioner dollar):

  • 20 prosent av Knarr-feltet (i produksjon siden mars 2015)
  • 15 prosent av Maria (planlagt produksjonsstart i fjerde kvartal 2018)
  • 6,5 prosent av Ivar Aasen (Det første feltet Det norske er operatør for. Produksjonsstart mot slutten av 2016)
  • 4,5 prosent av Veslefrikk (produsert siden 1989)
  • 10 prosent av Yme (gjenoppstart av produksjonen vurderes)
  • Syv letelisenser

Andelene de kjøpte den gang inneholder 59 millioner fat med sikre og sannsynlige reserver, ifølge selskapet selv. Med kjøpet av andelen på 15 prosent av Gina Krog, øker reservene deres til rundt 93 millioner fat.

Selskapet venter nå på å bli godkjent som aktør på norsk sokkel, og å få godkjent transaksjonen med Wintershall. Selskapet opplyser til E24 at de venter at dette faller på plass i fjerde kvartal i år.

– Vi bygger oss opp i en fase der mange gjør det motsatte

Hos Tellus Petroleum har de nok å holde fingrene i om dagen, og med kjøpet av andelen i Gina Krog blir det enda mer å gjøre.

Administrerende direktør Fridtjof Jebsen, forteller til E24 at de har vært i dialog med Total i en lengre periode for å få til denne avtalen. I Tellus mener man kjøpet av Gina Krog er interessant blant annet fordi produksjonsstarten faller mellom Ivar Aasen- og Maria-feltene. Dermed blir det en jevn pågang av inntekter ettersom feltene kommer i produksjon, samtidig som selskapet må hoste opp milliarder til utbyggingen av de neste feltene.

Fridtjof Jebsen, administrerende direktør i Tellus Petroleum

– Vi synes Gina Krog er et interessant utbyggingsprosjekt, og det passer bra sammen med andelene vi har kjøpt fra Wintershall, sier Jebsen.

Tellus-sjefen mener Gina Krog-kjøpet er interessant for Tellus både i seg selv, men at det også vil skape synergier med de andre andelene de eier. Gina Krog ligger svært nære Ivar Aasen-feltet som de har kjøpt seg inn i.

Tellus-sjefen sier at kostnaden for Tellus frem til produksjonsstart vil være rundt 11 dollar per fat før skatt. Etter skatt vil man mot slutten av året få en pris på under én dollar per fat etter skatt, ifølge selskapet selv.

– Etter vårt syn er dette attraktivt og hvis man sammenligner det med oljemarkedet i dag er det en interessant pris, sier Jebsen.

Da oljeselskapet DEA i forrige uke annonserte at de kjøper eierandelene til E. ON på norsk sokkel, mente analytikere at prisen lå på omtrent dette nivået, og prisen ble beskrevet som «billig».

– Vi bygger oss opp i en fase der mange gjør det motsatte ved å kutte og nedbemanne. Vi har fortsatt en tro på fremtiden for norsk sokkel, sier Jebsen.

– Ønsker dere å kjøpe mer på sokkelen eller har dere nok?

– På kort sikt vil vi fokusere på å ta over andelene vi har kjøpt. Deretter har vi en langsiktig ambisjon om å bygge oss videre opp på norsk sokkel, så noe frem i tid vil vi ønske å gjøre flere transaksjoner, sier Jebsen.

Tellus-sjefen sier at det foreløpig ikke er aktuelt å delta i konsesjonsrundene på norsk sokkel, fordi selskapet hovedsakelig ønsker å fokusere på utvinning i eksisterende felt, felt som er under utbygging eller reserver som er påvist.

– Så vi kommer ikke til å delta i de rundene som pågår nå.

Les også

Slik tjener oljegigantene på oljeprisfallet

Les også

Mener Alaska ikke kan sammenlignes med Barentshavet

Les også

Aibel vant ny kontrakt på gigantfeltet

Publisert:

Her kan du lese mer om