Oljeprishopp:
Opp fire dollar fatet på en time
Oljeprisen bykser kraftig mandag kveld etter oppdaterte USA-tall og russisk-venezuelansk avtale.
I løpet av bare en drøy time steg prisen på nordsjøoljen ikke mindre enn fire dollar, og snudde nedgang til oppgang.
Brentoljen er klokken 20.10 opp 3,82 dollar fatet til 53,65 dollar, mens amerikansk lettolje (WTI) er opp 3,59 dollar til 48,75 dollar fatet.
Oppgangen kommer etter at U.S. Energy Information Administration (EIA) i ettermiddag rapporterte om en nedgang i den amerikanske oljeproduksjonen. Ifølge EIA var denne på 9,3 millioner fat per dag i juni, ned fra 9,4 millioner fat per dag i mai.
– Bør ikke overdramatiseres
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier oljeprishoppet har to forklaringer. Den ene er at juni-tallene for oljeproduksjon i USA har blitt revidert.
– Produksjonen viste seg å være lavere enn man hadde regnet med. Det er litt pussig at det skal bidra såpass, for samtidig melder Opec om økt produksjon. Men det amerikanske markedet er tydeligvis mest interessert i USA-tallene, sier Saltvedt til E24.
Den andre mulige forklaringer er at Russland og Venezuela har gitt signaler om at de er rede for å se på en mulighet for å stabilisere prisene.
– Det kan også ha bidratt, sier oljeeksperten, som uansett mener oljehoppet ikke bør overdramatiseres.
– En lignende bevegelse kom fredag. Og prisen kan fort falle igjen.
– Shortinndekning
Sjef for råvareanalyse i SEB, Bjarne Schieldrop, peker på at noe av oppgangen kan forklares med såkalt shortinndekning.
Den vedvarende oljeprisnedgangen man har sett siden slutten av juni, har ifølge Schieldrop ført til en stadig økning av shortposisjoner i olje, altså finansielle posisjoner der man tjener på prisnedgang.
Det at spekulantene nå dekker inn shortposisjonene sine fører til de brå oppadgående bevegelsene i oljeprisen.
– Vi så eksempelvis et prishopp på 16 prosent fra onsdag til fredag. Oljeprisfallet har ført til et stigende antall shortposisjoner, og flere og flere har hevet seg på den fallende trenden. Det øyeblikket det snur og man skal stenge posisjonene, blir det trangt i døren, sier Schieldrop.
Tror på 50 dollar fatet
Schieldrop peker på at det ikke var noen fundamentale nyheter fra oljemarkedet i forrige uke som tilsa prishoppet på torsdag og fredag.
– Det eneste var at kinesiske myndigheter gikk inn og støttet aksjemarkedet, og sterke BNP-tall fra USA.
Schieldrop har et prisanslag for Brentoljen for andre halvår på i snitt 50 dollar fatet, mens han i 2016 ser en snittpris på 55 dollar per fat.
– Fra 2017 av kan vi nok begynne å se en balanse i markedet, men det kan hende vi da også begynner å se oppadgående prispress fordi man da begynner å forvente en strammere tilbudssituasjon fra 2018 av, som følge av investeringskuttene man ser i dag.
I en oppdatering tidligere i dag sammenlignet Schieldrop oljeprisutviklingen med barn som tester badetemperaturen i kjølig høstvann (under 50 dollar fatet).