Årsverste for oljeprisen

Ny dyster rekord for oljeprisen settes mandag.

OLJEPRISFALL: Oljeprisene går ned mandag morgen. Bildet viser en oljearbeider på Troll A-plattformen i Nordsjøen.
Publisert:

Ved inngangen til selveste juleuken faller oljeprisene på nytt.

** Spotprisen på nordsjøoljen noterer ny årsverste intradag. Noteringen lyder 36,12 dollar fatet. Det er 27 cent lavere enn forrige årsbunn, som var fredag. Fortsatt har spotprisen et stykke igjen å gå før den skal forbi finanskrisenivåene. 30. desember 2008 falt oljeprisen til 34,19 dollar fatet.

Oppdatering: Mandag formiddag faller oljeprisen til ny årsbunn på 36,05 dollar fatet.

** Et fat nordsjøolje (Brent) med levering i februar faller litt over 70 cent til 36,17 dollar fatet. Dermed faller prisen under nivåene som ble nådd under finanskrisen i 2008. Dette er svakeste intradagnotering siden 13. juli 2004, skriver Bloomberg.

Slik faller Brent-oljen med levering i februar mandag.

Oversvømt oljemarked

Analytiker Camilla Viland i DNB Markets skriver i meglerhusets morgenrapport at prisfallet skyldes «bekymring om oljeoverskuddet i markedet».

Hovedårsaken til det kraftige oljeprisfallet som startet i fjor høst, er nemlig at det produseres altfor mye olje, og at ingen produsenter ser ut til å ville gjøre noe med det.

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets

«Global produksjon er fortsatt nær rekordhøy og det er ventet at det vil komme mer olje fra Iran inn på markedet», skriver Viland, og fortsetter:

«I tillegg steg antallet rigger i produksjon i USA i forrige uke. Dette tolkes som et signal på at produsenter av amerikansk skiferolje vil opprettholde produksjonen, til tross for de lave oljeprisene.

«På toppen av et svært høyt tilbud av olje, har det vært en mild vinter så langt, noe som har dempet etterspørselen etter olje», skriver Viland.

Julehandel

Når det drar seg mot årsslutt pleier mange markedsaktører å lukke bøkene og ta juleferie.

Det har historisk ført til færre handler og lavere volumer i mange markeder, noe som øker potensialet for store bevegelser.

– Når vi nå er inne i de to siste ukene av året, vil den begrensede årssluttlikviditeten være noe å holde et øye med, skriver markedsstrateg Bernard Aw ved IG i et notat, gjengitt av Reuters.

Les også

Ikke bare et regionalt problem lenger: Norges Bank mener oljebremsen sprer seg

Les også

– Vi er blitt vesentlig fattigere enn vi var

Les også

Her pumpes det olje til 22 dollar fatet

Publisert:

Her kan du lese mer om