Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

SEB kutter oljeprisprognosen for 2019 fra 85 til 65 dollar fatet. Også Swedbank og Nordea skrur ned sine prisforventninger etter oljeprisfallet på tampen av fjoråret.

SENKES: Oljeprisestimatene for 2019 senkes hos aktørene E24 har snakket med. Her fra Valhall-feltet i Nordsjøen.
Publisert: Publisert:

Usikre utsikter for den globale økonomien, handelskonflikten og Opecs overholdelse av produksjonskvotene er blant faktorene som vil kunne styre oljeprisen i det nye året.

Det mener blant annet sjefanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB, som i et ferskt notat nedjusterer prisestimatet på nordsjøolje (Brent) i 2019 fra 85 til 65 dollar fatet.

Blant annet viser Schieldrop til at Saudi-Arabia og andre land er nødt til å produsere nært opptil rekordnivåer for å kompensere for den synkende produksjonen i Iran og Venezuela.

Dessuten er produksjonen av amerikansk oljeskifer ventet å sakke farten, skriver Schieldrop.

I en månedlig oppdatering fra amerikanske Energy Information Agency (EIA), som er underlagt energidepartementet, anslås det at prisen på Brent i snitt vil ligge på 60,52 dollar per fat i 2019, og 64,76 dollar per fat i 2020.

Les også

Oljemyggen Norge knuses av gigantene - Saudi-Arabia sitter på 260 milliarder fat av det sorte gullet

Samtidig er det ventet at produksjonen av olje i USA vil øke til 12,07 millioner fat per dag i snitt i 2018, opp fra 10,93 millioner fat i snitt i fjor.

I rapporten fra september, før oljeprisen begynte å falle, hadde EIA et prisanslag på Brent i 2018 på 73 dollar per fat.

Flagger usikkerhet

Det samme bildet tegnes av oljeanalytikerne i Nordea.

– Vi estimerer 65 dollar fatet, ned fra 72, i 2019, sier senioranalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets til E24.

– Bakgrunnen går på de faktorene vi har sett på slutten av fjoråret og hvordan vi starter 2019. Vi tror på at Saudi-Arabia og resten av Opec-landene kommer til å forholde seg til de kuttene de ble enige om i desember, og vi tror også at den retorikken som kommer fra Saudi-Arabia tyder på at de er villige til å strekke seg langt for å stramme til markedsbalansen.

Samtidig er Nordea positive til at de fundamentale faktorene på tilbudssiden gjør mye rett, men flagger fremdeles usikkerhet rundt etterspørsel og vekst i amerikansk skifer.

– Det er i utgangspunktet mindre justeringer av våre forutsetninger som gjør at vi har trimmet vårt anslag noe ned.

– Når det er sagt tror vi fortsatt på høy volatilitet. Det er mye det samme som mot slutten av 2018, og usikkerheten rundt etterspørsel. Vi tror det til tider vil være veldig momentumdrevet på datapunkter mer enn fundamentaleendringer i markedet. Det større makrobildet, og forholdet mellom US og Kina som selvsagt står i fokus, gjør at den geopolitiske usikkerheten kan slå begge veier i det korte bildet, sier Bruaset.

Les også

Dette kan bevege oljeprisen i 2019

– Preget av bekymringer

Støtte får Schieldrop også av makroanalytiker Marlene Granerud i Swedbank.

– Vi tror oljeprisen vil ligge på cirka 60 dollar i år. Samtidig tror vi at volatiliteten man har sett i det siste vil vedvare, slik at man kan se store prisutslag i begge retninger dersom det kommer positive eller negative nyheter, skriver Granerud i en e-post.

Hun legger til at det forrige estimatet, fra november, lå på cirka 70 dollar.

– Grunnen til at vi tror på 60 dollar er at vi tror markedet i stor grad fortsatt vil være preget av bekymringer vedrørende oljeetterspørsel og global vekst. Selv om OPEC skulle kutte produksjon i henhold til avtalen vil det fortsatt være litt overproduksjon i markedet, skriver Granerud.

DNB Markets har fra før et estimat på 75 dollar for oljeprisen i 2019, og 76 dollar i 2020. Norges største meglerhus legger frem nye estimater neste uke.

Danske Bank opererer med et prisestimat på 72,5 dollar for 2019 og 80 dollar på lang sikt (2020 og fremover).

Publisert:

Her kan du lese mer om