Greenpeace-aktivister pågrepet – stormet svensk oljeraffineri

Seks klimaaktivister er pågrepet etter klimaaksjon mot Preems oljehavn i Lysekil.

POLITIET PÅ PLASS: Svensk politi regner med å gjennomføre en aksjon mot oljeraffineriet i Lysekil etter at klimaaktivister har tatt seg inn på området. Bildet viser oljeraffineriet fra en tidligere anledning.
Publisert:

Pågripelsen kommer etter at klimaaktivistene fra Greenpeace stormet oljeraffineriet Preemraff søndag morgen, skriver Göteborgs-Posten.

– Tre av dem hadde lenket seg fast til en kran. Samtlige seks er pågrepet og innsatsstyrken har vært behjelpelig med å få dem ned fra kranene, sier Peder Adlersson, politiets pressetalsperson i region Väst til avisen.

– Alt skal ha gått stille og rolig for seg, fortsetter han.

De seks personene er mistenkt for brudd på svensk lovgivning om å ta seg inn på forbudt område, og skal nå til politistasjonen for avhør.

Ved åttetiden tok aktivistene seg inn på område for å blokkere kraner på råoljehavnen. De siste dagene har aktivistene sperret fjorden for å unngå at det norskeide tankskipet Grena Knutsen kunne anløpe havnen.

Aksjonen søndag morgen skjedde i forbindelse med at skipet omsider fikk legge til kai.

Da Greenpeace gikk til aksjon torsdag var kravet at Sveriges statsminister Stefan Löfven og den svenske regjeringen velger Parisavtalen over Preem, og stopper planene om utvidelse av oljeraffineriet Preemraff.

– Ikke en eneste krone kan satses på flere fossile infrastrukturprosjekt. En sosialdemokratisk leder må sette menneskers helse og en bærekraftig velferd fremfor Preems kortsiktige gevinstinteresser. Å forsøke å skape arbeidsplasser gjennom fossile investeringer er en usunn næringspolitikk, oljen har ingen fremtid, sier Greenpeaces Sverige-sjef Isadora Wronski i en pressemelding søndag morgen.

Publisert:

Her kan du lese mer om