Statkraft kjøper solkraftselskap for milliardbeløp

Statkraft mangedobler solkraftkapasiteten ved å kjøpe opp britiske Solarcentury. Den norske energigiganten punger ut 1,45 milliarder kroner for selskapet.

Statkraft bruker store deler av årets investeringsramme på å kjøpe opp solkraftselskapet Solarcentury. Her fra Budel Solar Park i Nederland.
Publisert:

– Det er en stor dag for oss å få dette i mål, sier Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen til E24.

Statkraft har lenge hatt øynene på å ekspandere innenfor solkraft, hvor Statkraft i dag kun har tre anlegg.

– Prosessen har tatt lang tid. Vi har vært på leting etter et solenergiselskap å kjøpe opp i to år, og har gått gjennom veldig mange selskaper.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Til slutt landet Rynning-Tønnesen og Statkraft på den britiske solkraftutvikleren Solarcentury.

– Vi ønsker å bli blant verdens ledende selskaper innen fornybar energi. Vi har mye vann- og vindkraft i dag, men begrenset med solenergi. Dette er en mulighet for å kraftig oppskalere solkraftkapasiteten vår, sier han.

– Perfekt partner for oss

Solarcentury har en prosjektportefølje på 6 GW i land som Spania, Nederland, Storbritannia, Frankrike, Hellas, Italia og Chile. Selskapet har hittil utviklet 40 storskala-anlegg for solkraft.

– Solarcentury har vokst organisk siden 2007, og er nå en svært lønnsom virksomhet. For å kunne fortsette å vokse så hurtig som mulig i dette markedet, trenger vi større finansielle muskler, sier konsernsjef Frans van den Heuvel i Solarcentury i en pressemelding.

– Det er årsaken til at vi har vært på utkikk etter nye eiere. Statkraft har ambisjoner om å investere i og utvide sin solkraftportefølje. Det gjør selskapet til en perfekt partner for oss, sier han.

Les på E24+

Guide til grønne investorer: Hvor mye er en megawatt?

Tror på kraftig fornybarvekst

Innen 2035 venter Statkraft at solkraft er verdens største strømkilde, og i 2050 tror selskapet at solkraft står for 38 prosent av verdens kraftproduksjon.

– Den reisen vil vi være en del av, sier Rynning-Tønnesen.

– En enorm vekst i solkraft ligger foran oss, og solkraft er bare ett ledd i en storstilt energiomstilling. For oss er oppkjøpet et viktig steg videre, sier han.

Les også

Tror høye kostnader bremser «grønt» hydrogen

Statkraft har en investeringsambisjon på 10 milliarder kroner i året. Selskapet kjøper Solarcentury for 117,7 millioner pund, om lag 1,45 milliarder kroner.

– Det er en pris vi er fornøyde med. Vi ville ikke gjort dette uten å være fornøyde, og Solarcentry ville ikke solgt om de ikke var tilfredse med prisen, sier Statkraft-sjefen.

Les også:

Les også

Statkraft bygger vindkraftverk til 4,2 mrd. i Brasil

Les også

– Statkraft ville vært et perfekt selskap å ta på børs

Les også

Ber om store endringer i olje-bistand

Publisert: