Nytt år i minus for selskap som frakter oljearbeidere

Bristow Norway har hatt røde tall seks av de sju siste årene. Det samlede underskuddet er på nesten en halv milliard kroner.

Heidi W. Heimark er administrerende direktør i Bristow Norway,
Publisert: Publisert:

Det har vært noen tøffe år for helikopterselskapet Bristow, som flyr oljearbeidere til og fra installasjonene på norsk sokkel.

Sola-selskapet, som har en markedsandel på rundt 55 prosent, har hatt røde tall på bunnlinjen seks av de siste sju årene. Bare i 2017 ble det positivt resultat. Det samlede underskuddet har vært på om lag 495 millioner kroner før skatt.

Også i fjor ble det underskudd. En omsetning på 2,38 milliarder kroner ga et resultat før skatt på minus 24,8 millioner kroner.

– Resultatet er ikke overraskende. Helikoptervirksomhet på norsk sokkel er fortsatt en krevende bransje. Men selv om det fremdeles er røde tall, har vi redusert tapet. Trenden går i riktig retning, forteller administrerende direktør Heidi W. Heimark.

Tall i millioner kroner20202019Endring i %
Inntekter237922625,2
Driftsresultat-26,0-89,0-
Resultat før skatt-24,8-89,6-

Oljekrise

Selskapet har såkalt avvikende regnskapsår, og tallene gjelder derfor perioden fra 1. april 2019 til 31. mars 2020.

Som Heimark understreker, pekte pilen i riktig retning. Året før var underskuddet på knapt 90 millioner kroner.

– Så vi er på rett vei. Men arbeidet med å bedre inntjeningen tar nødvendigvis noe tid. Vi er forpliktet av inngåtte avtaler og må stå disse ut, sier Heimark.

Les også

Oljehelikopter hadde løs skive i girboksen

Les også

Bransjeforeining avviser helikopterkrav frå LO

Etterdønningene etter oljekrisen som begynte i 2014, er den viktigste årsaken til at selskapet fortsatt har problemer. Krisen førte til lavere aktivitet på norsk sokkel, som igjen ga redusert behov for transport til installasjonene ute i havet.

Dermed ble prisene for helikoptertjenester presset ned, og mange av disse kontraktene sitter Bristow fortsatt med.

– Det spiller inn på våre resultater. Da må vi kutte kostnader tilsvarende, ellers blir det ubalanse, sier Heimark.

Lover ikke pluss i år

I vår kom koronaviruset og skapte nye problemer for oljenæringen og resten av næringslivet. Helikopterselskapene har imidlertid stort sett gått klar en korona-smell.

– Vår bransje har vært heldig som har kunnet opprettholde aktivitetsnivået tilnærmet uendret. I begynnelsen var oljeprisen bekymringsfullt lav, noe som medførte utsettelse av planlagt aktivitet på sokkelen og endret våre budsjetter, men oljeprisen har heldigvis bedret seg, sier Heimark.

Hun mener det er vanskelig å si når Bristow er tilbake i pluss.

– Nå er vi veldig nær. Målet er å komme over i svarte tall, så får vi se om vi klarer det allerede denne perioden, sier Heimark.

Et Bristow-helikopter tar av fra Statfjord-feltet.

Konkursbeskyttelse

Det er ikke bare den norske avdelingen av Bristow som har slitt. Morselskapet i USA har vært i enda større trøbbel. I mai 2019 søkte Bristow Group konkursbeskyttelse (Chapter 11) i USA. Konkursbeskyttelsen var over i fjor høst.

– Det norske selskapet har ikke vært vesentlig påvirket av situasjonen, for oss har det vært «business as usual». Og morselskapet kom styrket ut av prosessen, sier Heimark.

Les også

Fagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen

Les på E24+

Bristow har tapt nesten en halv milliard de siste seks årene

Hun viser til at selskapets egenkapital ble økt med nesten seks milliarder kroner, og at helikopterflåten ble redusert og tilpasset markedet.

Morselskapet overførte også 107 millioner kroner i frisk egenkapital til Bristow Norway i forrige regnskapsår.

– Bristow Norway er en viktig del av konsernets virksomhet, og jeg er er trygg på vår framtid i konsernet, sier Heimark.

Publisert:

Her kan du lese mer om