Venter krevende vinter: – Får nok høye gasspriser

Fulle lagre og mildt vær har senket gassprisen i Europa, men det er trolig ikke varig. – Vinteren blir vanskelig for Europa, og vi får nok høye gasspriser, sier Equinor-sjef Anders Opedal.

Equinor-sjef Anders Opedal tror Europa står foran en krevende vinter. Han tror også at det vil bli krevende for Europa å få fylt opp igjen gasslagrene før neste vinter.
Publisert:

Equinor la fredag frem et rekordhøyt justert resultat på 249 milliarder kroner i tredje kvartal. Selskapet vil også øke ekstrautbyttet til eierne.

Det sterke kvartalstallet er særlig drevet av de skyhøye gassprisene, opplyste konsernsjef Anders Opedal på en resultatpresentasjon fredag.

Bakteppet er dystert. Gassprisene i Europa har skutt i været etter kutt i russiske gassleveranser. En rekke industrianlegg er nedstengt, og mange forbrukere sliter.

Det er også frykt for nye prishopp når været blir kaldere og de fulle gasslagrene i Europa begynner å tappes for alvor.

Les på E24+

Anders Opedal: Sjefen for de gode tider

– Denne vinteren blir vanskelig for Europa, og vi får nok høye gasspriser, sier Equinor-sjef Anders Opedal til E24.

Gassprisen i Europa (nederlandske TTF) var på det meste oppe i 340 euro per megawattime i august, men har siden dalt til rundt 100 euro, drevet av mildt vær og fulle gasslagre i mange land.

Les også

Lavere strømpriser i oktober: – En pause i prispresset

– Syretesten blir neste vinter

Gasslagrene i Europa er nesten fulle, men vil etter hvert tappes ned. Selv om det skulle gå bra i år, blir det en utfordring å fylle opp igjen lagrene til neste år, tror Equinor-sjefen.

– Syretesten blir neste vinter, fordi man kommer til å bruke en betydelig del av gasslagrene gjennom vinteren, sier Opedal.

– Og hvordan man skal få fylt disse opp igjen til neste vinter hvor det vil bli enda mindre tilgang til russisk gass til neste sommer enn det var denne sommeren? Så vi vil nok se høye priser på gass også fremover, tross at været gjør at den er lav nå. Men det vil bli store svingninger, sier han.

Les også

Venter ny krevende strømvinter

– Gassprisen som har drevet det

Under Equinors resultatpresentasjon fredag spurte E24 hvor mye av Equinors rekordresultat i tredje kvartal som skyldes de ekstremt høye gassprisene.

– I dette kvartalet så er det jo gassprisene som har drevet økningen i resultatene. Oljeprisen har gått litt ned, mens gassprisene har gått opp. Så i hovedsak så er det gassprisene som har drevet det, sa Opedal.

– Vi har sånn cirka 50-50 produksjon mellom olje og gass, med de høye gassprisene så er det det som gir den største andelen av de inntektene, la han til.

Gassprisen toppet seg i tredje kvartal, men Opedal ville ikke spekulere i om selskapet kan ha nådd toppen det rekordhøye justerte driftsresultatet på 249 milliarder kroner i kvartalet.

– Sånne ting er det vanskelig å spekulere i. Det som vi ser er at gassmarkedet fremover blir volatilt, sa Opedal.

Equinor-sjefen påpekte at prisene fremover vil påvirkes av vær og temperatur, fyllingsgraden i Europas gasslagre og hvor mye flytende naturgass (LNG) som kommer inn til Europa via skip.

– Så vil det være svingninger i gassprisen, sa Opedal på presentasjonen fredag.

– Mange forhandlinger

Equinor har de siste ukene inngått flere nye avtaler om gassleveranser. Danske Ørsted skal få gass i 2023 og 2024, og polske PGNiG skal få gass på tiårig avtale gjennom det nye røret Baltic Pipe, som kobler Norge til Polen og Danmark.

– Vi selger gass på avtaler og på spotmarkedet. Vi er alltid interessert i å inngå avtaler, det sikrer både avtak for oss og gassforsyning for mottakeren, sier Opedal.

– Vi har til enhver tid mange slike kommersielle forhandlinger med kommersielle aktører i Europa. Det som var litt nytt nå, det var at Baltic Pipeline har økt markedet for oss, sier han.

Gassavtalene med PGNiG og Ørsted er basert på spotprisen i markedet. Det meste av gassalget til Europa skjer til spotpris, mens det tidligere var vanlig med priser som var koblet til oljeprisen.

– Er det for vanskelig å forhandle frem en pris som fungerer for begge parter?

– Dette skal jo fungere for begge parter. Det blir litt som fastpris på strømmen, ønsker du å gjøre det eller ikke? Og så kan du være heldig og velge rett tidspunkt, eller bomme, sier Opedal.

– Vi opplever at en del kommersielle aktører foretrekker flytende pris, for hele tiden å betale den samme prisen som andre konkurrenter i sin næring. Derfor er det fortsatt kontrakter som er knyttet til markedsprisen som er vanlig, selv om vi også har sagt at vi kan bidra med kommersielle avtaler som har mye lenger varighet og har mer fastpriselementer i seg, sier han.

Les også

Danske Ørsted inngår gassavtale med Equinor

– Tettere på oss

På resultatpresentasjonen fredag pekte Equinor-sjefen på dramatikken i energimarkedet, med sabotasje av rør i Østersjøen og hevet sikkerhetsnivå på norsk sokkel etter droneaktivitet nær Equinors anlegg.

– Krigen har kommet tettere på oss, sa Opedal.

Selskapet leverte et rekordresultat i tredje kvartal, etter en periode med energimangel i Europa og skyhøye priser. Russlands gassleveranser er kraftig redusert, særlig etter at landet invaderte Ukraina i februar.

– Vårt svar har vært å prøve å produsere så mye som mulig. Også i dette kvartalet har vi høy gassproduksjon, opp 11 prosent på norsk sokkel. Det har bidratt til å fylle opp lagrene før vinteren, sa Opedal på dagens pressekonferanse.

Equinor har betalt 285 milliarder kroner i skatt i år, og vil betale 140 milliarder til i fjere kvartal, opplyste han.

– Totalt vil vi betale 425 milliarder kroner i skatt til Norge i 2022, sa Opedal.

Les også

Equinor inngår langsiktig gassalgsavtale med polsk gassgigant

Publisert: