Strømprisen slår ny årsrekord tirsdag

Det viser tall fra strømbørsen Nord Pool. På det meste vil strømmen koste 8,22 kroner kilowattimen, dersom man tar med nettleie og avgifter.

Publisert:

Strømprisen når en ny årstopp på tirsdag, når prisen i Sør- og Vest-Norge stiger til 3,95 kroner kilowattimen i snitt – før avgifter og nettleie.

Døgnprisen på 3,95 kroner kilowattimen tirsdag vil utgjøre om lag 5,51 kroner på strømregningen, inkludert nettleie og avgifter.

Den høyeste prisen tirsdag er på 6,12 kroner mellom kl. 17 og 18. Dette vil med nettleie og avgifter bety en pris til kunden på 8,22 kroner kilowattimen for denne enkelttimen. Det betyr at en dusj i ti minutter med et «generøst» dusjhode kan koste 40,87 kroner.

Rådyr el-billading

Velger du å lade elbilen i samme tidsperiode, og har en hjemmelader med 7 kW-effekt, må du ut med 57 kroner for den timen.

– Men å stå opp om natten for å lage kaffe eller nappe ut ledningen til kjøleskapet for å spare strøm, gir ingen mening, sier energirådgiver i «Enova svarer» Trond Paasche.

Han viser til at strømforbruket for å varme opp en liter vann er omkring 0,12 kilowattime.

– En kanne kaffe koster altså bare en krone, selv når strømprisen er rekordhøy, sier Paasche.

En klesvask på 60 grader bruker 0,8 kilowattime for hele vasken, mens tørketrommelen bruker 2-3 kilowattime per gang. Heller ikke matlaging er dyrt, ifølge energirådgiveren.

Mest strøm i en vanlig husholdning går til oppvarming av boligen og oppvarming av vann.

– Prøv å unngå at panelovnene går på tidlig om morgenen og mellom klokken 17 og 19, når forbruket og strømprisen er på det høyeste, sier Trond Paasche i «Enova svarer».

Energikrise i Europa

I Midt- og Nord-Norge vil snittprisen for den rene kraften være på omlag 64 øre kilowattimen samme dag – eller 1,2 kroner med nettleie og avgifter.

Strømprisen har nådd stadig nye rekorder denne høsten og vinteren, og analytikerne blant annet trukket frem tørt vær som bakgrunn. I tillegg er det energikrise i Europa med høye kull- og gasspriser, samt skyhøye priser på CO₂.

Tror dette er toppen for en stund

– Vindnivået i Norden er veldig lavt i morgen, bare en fjerdedel av normalen. Det er med på å trekke opp strømprisene. I tillegg er det høyt forbruk, kalde temperaturer med fem kuldegrader i snitt, og lav vannføring, sier Ole Tom Djupskås, kraftanalytiker i Refinitiv til E24.

Han trekker også fram de høye strømprisene i Tyskland som en årsak til den norske rekordprisen.

– Tyskland har veldig høye priser nå. Når vi da skal utnytte det meste av kapasiteten vi har her i Norden, og i tillegg prøve å eksportere for fult, klarer vi ikke det i alle timer, og da får vi priser tett på tysk nivå.

Djupskås tror tirsdagens priser blir de høyeste vi ser på en stund.

– På helligdagene vi har foran oss går forbruket ned, fordi industrien stenger. Det blir mer spennende å se hva som skjer i januar. Det er mindre vann i magasinene, og mindre snø enn normalt, så det kan gå mot høye priser første halvdel av januar.

Les også

Vedum anslår at staten tjener 28 mrd. på strøm i år: – Det vi har mistenkt

To rekorder på rad

Årets forrige topp ble nådd mandag, med en døgnpris på 3,13 kroner kilowattimen i Sør-Norge – før avgifter og nettleie. Med nettleie og avgifter lander prisen rundt på 4,46 kroner kilowattimen. Det betyr at en ti minutter lang dusj med et «sjenerøst» dusjhode vil koste over 31 kroner i det dyreste tidsrommet mandag.

Mandagens dyreste time i sør var mellom klokken 18 og 19, da prisen for den rene kraften var på 4,6 kroner kilowattimen – før avgifter og nettleie.

Publisert:

Her kan du lese mer om