DFDS vil drive danskebåten med hydrogen fra 2027
DFDS og flere partnere vil utvikle en hydrogendrevet ferge som skal gå på ruten Oslo-Frederikshavn-København. Hydrogenet skal produseres med havvind fra Ørsted.
Det opplyser selskapet i en melding torsdag.
Selskapet har nå søkt EUs innovasjonsfond om støtte til utviklingen av fergen «Europa Seaways», som vil være den første av sitt slag.
Den nye hydrogenfergen skal kunne ta 1.800 passasjerer og ha kapasitet til å frakte 120 lastebiler eller 380 biler.
Målet er å drive den med en brenselcelle på 23 megawatt.
– Dagens største brenselcellesystemer leverer bare 1–5 megawatt, og utviklingen av en brenselcelle i så stor skala for en elektrisk ferge er en monumental oppgave, sier konsernsjef Torben Carlsen i DFDS.
– Vi kan bare lykkes i samarbeid med selskaper som representerer noe av verdens beste kompetanse på design, verifisering, bygging, finansiering og drift av innovative fartøy, sier han.
Hydrogentankene på den nye fergen skal ha en kapasitet på 44 tonn, og skipet skal kunne gjøre turen til Danmark og tilbake på 48 timer. Ifølge selskapet vil overgangen til hydrogen kutte CO₂-utslippene med 64.000 tonn i året.
Siemens satser på hydrogentog
En rekke partnere
Partnerskapet bak prosjektet inkluderer elektrolysørprodusenten Ballard Power Systems Europe, Hexagon Purus som leverer lagringstanker for hydrogen, sertifiseringsselskapet Lloyd’s Register, havvindprodusenten Ørsted, finansieringsselskapet Danish Ship Finance og skipskonstruktørene Knud E. Hansen.
I tillegg er ABB med som partner innen elektro og automatisering.
Hydrogenet som skal brukes til skipet skal være utslippsfri. Det vil si at den produseres ved hjelp av elektrolyse, med strøm fra fornybar havvind produsert lokalt i København-området, ifølge meldingen.
– Sammen håper vi å kunne gjøre denne typen drivstoff og teknologi kommersielt bærekraftig, som er avgjørende for å omstille industrien til klimanøytralitet, sier Carlsen.
DFDS understreker at det er stor usikkerhet knyttet til utviklingen av en slik ferge, som det ikke finnes maken til i verden så langt. Målet er å kunne få fergen i full drift innen 2027.
Nel i spansk hydrogen-samarbeid: – Det kan bli betydelige millionbeløp
Norsk satsing på hydrogenferger
Også norske aktører satser på hydrogenferger, og flere fergesamband skal etter hvert over på hydrogen.
Ferge- og hurtigbåtrederiet Norled starter opp en av verdens første hydrogenferger på sambandet Hjelmeland-Nesvik i Rogaland neste år, etter tidligere å ha fått bygget verdens første batteriferge.
I tillegg har samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) bestemt at fergesambandet Bodø-Moskenes skal drives med hydrogenferger fra 2024.