PGS vil spare samlet 1,86 mrd. kroner årlig

Seismikkselskapet PGS implementerer nye kostnadstiltak. Omorganisering og reforhandling av eksisterende avtaler er en del av planen.

Seismikkselskapet PGS har sett seg nødt til å kutte kostnader.
Publisert:

Selskapet vil spare til sammen 200 millioner dollar, tilsvarende 1,85 milliarder norske kroner, årlig.

Det melder selskapet i en børsmelding mandag morgen.

Coronarammet

Dermed forventer PGS å senke årlig brutto cash cost run-rate til rundt 400 millioner dollar, etter at selskapet også meldte om kutt i brutto kontantkostnader på 100 millioner dollar i forbindelse med fremleggelsen av resultatene for første kvartal tidligere i år.

Årsaken til kuttene er ifølge PGS coronakrisen og forstyrrelser i oljemarkedet, som rammer seismikkmarkedet hardt. Seismikkselskaper undersøker grunnen og lager geofysiske data som oljeselskapene bruker for å lete etter olje.

De korresponderende brutto kontantkostnadene for 2020 er estimert til om lag 460 millioner dollar. Det er ekskludert sluttvederlag og restruktureringskostnader på rundt 30 millioner dollar, som ventes bokført i andre og tredje kvartal i år.

I en tidligere versjon av saken fremgikk det at PGS vil spare ytterligere 200 millioner dollar. Det riktige er at reduksjonen er på samlede 200 millioner dollar, slik at det får en årlig brutto cash cost run-rate på rundt 400 millioner dollar, ned fra en guiding på 600 millioner dollar ved årsskiftet.

Tar ut minst tre skip

Kostnadsreduksjonene skal skje gjennom reduksjoner i antall ansatte, omorganisering og reforhandling av avtaler, samt andre tiltak. Bonusplanene for 2020 er allerede droppet og det er innført lønnsfrys.

Alle kommersielle aktiviteter blir slått sammen i en ny enhet, som vil få navnet «Sales & Services». Det vil bli implementert i august, opplyser PGS.

Selskapet opplyser at kostnadsmålet er basert på at man har en flåte på fem 3D-seismikkfartøy i drift, men at «selskapet er forberedt på å justere fartøy kapasitet og bemanningsnivåene ytterligere hvis det er nødvendig».

Dermed legger selskapet opp til å ta ut minst tre fartøy at flåten. I april meldte selskapet at de hadde åtte slike fartøy i full drift i første kvartal.

Les børsmeldingen her
Les også

PGS varsler krisegrep for å spare over en milliard

Publisert: