Carnegie anbefaler å selge «bestemann i klassen» i
seismikk

TGS har gjort det veldig mye bedre enn resten av seismikksektoren som er under press, det kan ikke vare tror Carnegie.

HAR SLÅTT DE ANDRE: TGS og administrerende direktør Robert Hobbs har så langt gjort det svært mye bedre enn sine konkurrenter i et krevende marked. TGS, som nå er børsens største seismikkselskap, er opp seks prosent i år justert for utbytte. Børsen nest største, PGS, er ned 42 prosent i år (justert for utbytte).
Publisert: Publisert:

Meglerhuset Carnegie velger å senke anbefalingen sin på børsens største seismikkselskap, TGS, fra nøytral til selg. Meglerhuset kutter kursmålet på TGS, som så langt i stor grad gått fri av salgspresset innen seismikk, til 145 kroner fra tidligere 190 kroner.

Hele seismikksektoren har vært under press det siste året som følge av investeringskuttene hos oljeselskapene, og flere av seismikkselskapene har lagt eldre skip i opplag.

Noe av årsaken til at TGS har klart seg meget bedre enn det øvrige markedet er at de ikke selv eier skip som de må skaffe beskjeftigelse for, men leier inn skip ved behov. En annen fordel i et svakt marked, der leieratene på skipene faller, er at TGS da får leid inn skipene rimeligere enn tidligere.

Les også

PGS-sjefen trekker seg fra styreverv

Justert for utbytte er TGS opp seks prosent så langt i år, mens de øvrige selskapene i seismikksektoren er ned rundt 40 prosent i snitt.

- Selv om vi anerkjenner fordelene ved TGS eiendels-lette forretningsmodell (ikke selv eie skip journ. anm.), mener vi at det ikke er grunnlag for at aksjen har gjort det vesentlige bedre enn sektoren den siste tiden, skriver Carnegie i en analyse.

- Vi tror at forholdet mellom risiko og gevinst er negativt i forkant av resultatene, og vi sliter med å se noen vesentlige triggere for ettersalg av seismikk i kvartalet da markedet fortsetter å forverre seg.

Carnegie venter seg et driftsresultat på 67 millioner dollar, mot konsensus som ligger på 84 millioner dollar. I tredje kvartal i fjor hadde selskapet et driftsresultat på 82 millioner dollar.

Carnegie estimerer at TGS vil ha inntekter på 183 millioner dollar i kvartalet, fordelt på 125 millioner dollar i ettersalg, 49 millioner dollar på forhåndssalg og 9 millioner dollar fra andre kilder.

- Selv om de har vært motstandsdyktige tidligere er vi bekymret for at en andel på 30 prosent av multiklientmarkedet vil være sårbart for den samme motvinden konkurrentene opplever.

Les også

Seismikkselskap spår magrere tider

TGS, som med en markedsverdi på 16 milliarder kroner er børsens største seismikkselskap, legger frem sin rapport for tredje kvartal 23. oktober.

Les også:

Dolphin rammes ikke av russiske sanksjonerSeismikkselskapene fikk ikke være med på oppgangenBørshøsten: - Jeg frykter for seismikk- og riggselskapene

Publisert: