Iran-frykt sender oljeprisen opp

Oljeprisen stiger svakt mandag morgen etter at USAs president Barack Obama har uttalt at amerikanske militærstyrker kan ta i bruk militær makt for å stoppe Iran fra å utvikle atomvåpen.

ÅPNER FOR MILITÆR MAKTBRUK: Obama sier det er aktuelt å la amerikanske styrker bruke militær makt for å hindre Iran i å utvikle atomvåpen. På dette bildet publisert av det israelske statlige pressekontoret, møter Israels president Shimon Peres, USAS president Barack Obama i Washington søndag 4. mars 2012. Obama uttalte søndag at USA ikke vil nøle med å gå til angrep på Iran for å hindre at landet utvikler atomvåpen.
Publisert: Publisert:

Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil i dag møte Obama i Washington.

I forkant av møtet talte Obama søndag til American Israel Public Affairs Committee, landets største pro-Israel organisasjon, og forsikret om at alle muligheter er åpne, inkludert militær makt for å stoppe Iran fra å produsere atomvåpen.

Obama understreket samtidig at det er behov for mer tid for internasjonale sanksjoner og diplomatisk press før en vurderer militært maktbruk.

Uenigheter lagt til side

Forholdet mellom Netanyahu og Obama har vært betent siden Obama tok over presidentsetet. Bakgrunnen er at han ba Israel stoppe byggingen av jødiske bosteder i palestinske områder i et forsøk på å få i gang fredssamtalene.

Uenighetene er nå, i det minste offentlig, lagt til side for å vise Iran at de ikke vil tillate at de produserer atomvåpen.

Les også: Obama vil ha mindre snakk om krig mot Iran

Lavere oljepris

Oljeprisen er likevel noe ned fra stengetid på Oslo Børs fredag, da falt oljeprisen tilbake med rundt tre dollar.

Prisfallet fredag kom etter at det torsdag kveld ble meldt om en eksplosjon i en større oljerørledning i Saudi-Arabia. Dette bidro til å sende Brentoljeprisen til over 128 dollar fatet.

Prisbevegelsen ble imidlertid reversert etter at meldingene om eksplosjonen ble tilbakevist fra Saudi-Arabisk hold.

Brentkontrakten med levering i april handles opp 16 cent til 123,85 dollar fatet, mens WTI-oljen ble handlet opp 22 cent til 106,94 dollar fatet. Ved stengetid på Oslo Børs fredag ble Brentoljen handlet for 124,09 dollar fatet.

Les også: Netanyahu advarer mot å forhandle med Iran

Publisert: