Nytt gass- og oljefunn i Nordsjøen
Kan blåse nytt liv i Gjøa-feltet i Nordsjøen.
Oljedirektoratet melder fredag om et funn ved Gjøa-feltet i Nordsjøen på mellom 27 og 69,2 millioner fat olje og gass i forholdet 60.000 til én standard kubikkmeter med gass.
Brønnen traff en gasskolonne på 50 meter og en oljekolonne på 60 meter i den såkalte Agatformasjonen. Reservoarkvaliteten varierer fra meget god i den øvre delen til god i den nedre delen, opplyser Oljedirektoratet.
Den aktuelle letebrønnen er den første i denne utvinningstillatelsen (636). Tillatelsen ble tildelt i 2011. Brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 2.702 meter under havoverflaten av riggen Transocean Arctic.
– Funnet ligger midt i vårt kjerneområde i Nordsjøen, og bekrefter vår tro på at selv modne områder på norsk sokkel har et interessant letepotensial, sier administrerende direktør Cederic Osterrieth i Engie E&P Norge i en kommentar.
Storutbygging
Olje- og gassfeltet Gjøa ble oppdaget av Norsk Hydro i 1989, og da utbyggingssøknaden kom i 2007 var feltet én av de største utbyggingene på norsk sokkel siden Snøhvit og Ormen Lange.
Det er Engie E&P som er operatør. Produksjonen startet i 2010.
– Gjøa-plattform nær alvorlig ulykke
Feltet ligger rundt fem mil fra Troll-feltet til Statoil, 65 kilometer utenfor Florø. I 2010 startet produksjonen på Vega-feltet, som sender sin produksjon til Gjøa.
Oljen fra feltet sendes videre til Troll og deretter Mongstad, mens gassen sendes i rør til Storbritannia.
Kan gi økt levetid
Ifølge Oljedirektoratet gjenstår 21,4 av de opprinnelige 83 millioner fatene med olje på Gjøa. Av gassen gjenstår 122,7 av de opprinnelige 224,5 millioner fat oljeekvivalenter med gass.
Gitt at operatøren og partnerne vil bygge ut funnet og koble det til Gjøa, vil det gi en solid ny produksjonsmengde for feltet som det kan leve videre på.
Engie S&P bekrefter at de vurderer å knytte funne topp til eksisterende infrastruktur på Gjøa.
– Dette vil redusere tid og kostnader i forbindelse med utbyggingen, sier Osterrieth.