IEA-sjefen: Spår balanse i oljemarkedet i år

Etter mørke tider i oljebransjen siden priskollapsen sommeren 2014 ser Det internasjonale energibyrået (IEA) lysere på fremtiden. Utviklingen i verdensøkonomien kan imidlertid sette en stopper for det.

ENERGITOPP: Dr. Faith Birol leder det Internasjonale energibyrået (IEA). Her fra en oljekonferanse i Oslo for to år siden.
Publisert: Publisert:

Oljeprisene steg fredag i forrige uke til det høyeste nivået i år.

Siden januar, da oljeprisen var på sitt laveste på 13 år, har både nordsjøoljen (Brent) og den amerikanske lettoljen (WTI) sett en prisøkning på rundt 70 prosent.

Fredag ble Brent med levering i juni handlet for 48,5 dollar fatet på det meste, mens WTI gikk for 46,78 dollar per fat på det meste. I januar var nordsjøoljen helt nede i 27 dollar fatet.

Søndag møttes syv energiministere i Kitakyushu i Japan. På spørsmål fra Reuters om hvorvidt oljeprisen har bunnet ut, svarte sjefen for det Internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, følgende:

– Det kan meget mulig være tilfellet, men det vil avhenge av hvordan den globale økonomien ser ut. I et normalt økonomisk klima vil vi se at retningen på prisen er heller oppadgående enn nedadgående.

– Vi tror at under normale omstendigheter vil markedet rebalansere seg mot slutten av andre halvår i år, men senest i 2017, sa Birol.

Les også

Oljefondet redusert med 396 milliarder

Flere drivere

En av driverne bak den sterke oljeprisoppgangen den siste tiden er tegn til at den amerikanske oljeproduksjonen avtar, skriver Reuters.

Videre trekkes en svekket dollar frem. En svakere dollar er nemlig godt nytt for kjøpere av råvaren som handles i dollar. Det er positivt for oljeetterspørselen.

Håper på økte investeringer

Et tredje år med nedgang i oljeinvesteringene kan være problematisk for oljeprisene og føre til økt volatilitet (prissvingninger).

– Hva vi ønsker å se, etter en stor nedgang i 2015 og 2016, er at det vil bli økte investeringer i 2017, og bringe investeringene tilbake til et nivå på 600 milliarder dollar igjen, sa Birol.

Byrået opplyser til Reuters at produksjonen fra oljeprodusenter som ikke er en del av Opec er forventet å falle med mer enn 700.000 fat per dag i år, det største fallet på 20 år.

Ifølge byrået vil etterspørselen etter olje øke med 1,2 millioner fat per dag i år.

– Jeg tror trenden er at det er en nedgang i oljelagrene på verdensbasis og at oppbygningen av oljelagrene faller betydelig, og vi forventer at mot slutten av dette året vil uttak fra disse lagrene slå inn.

Trenger høyere priser for å skvise ut produsent

Selv om skiferoljeproduksjonen i USA kan være på vei nedover, mener energibyrået at det trengs enda høyere oljepriser for å få skiferoljeproduksjonen enda mer ned.

– Våre analyser viser at vi trenger 60–65 dollar per oljefat for å endre trenden i skiferolje, og det vil også kreve noe tid før skiferolje kommer tilbake fordi det er mye arbeid som må gjøres. Vi mener at det trengs ett år før skiferoljeproduksjonen endrer trenden, sa Birol til nyhetsbyrået Reuters på søndag.

Les også

Oljetanker tvunget til å returnere lasten til Libya

Les også

Oljeprisen mot største månedshopp på syv år

Les også

Nesten halvparten av inntektene forsvant for Røkke jr.

Publisert:

Her kan du lese mer om