Dette skal Røkke Jr. ta over

1000 ansatte må gå, svakt driftsresultat, og et gigantisk offshoreskip uten oppdrag. Kristian Monsen Røkke skal få hendene fulle.

TIL AKER ASA: Avtroppende CEO Frank O. Reite ga sin siste kvartalsrapport for Akastor på Aker Brygge i dag. Han begynner som CFO i Aker ASA 10. august.
Publisert: Publisert:

10. august forlater Frank O. Reite sin nåværende posisjon som CEO i Akastor og blir CFO i Aker ASA.

Kjell Inge Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke tar over holdingselskapet.

– Jeg tror Kristian er rett mann for denne jobben og jeg tror styret har gjort en god beslutning, sier en positiv Reite til E24.

Reite får nå en større rolle i Aker-konsernet.

– Jeg kjenner selskapet godt og har vært i systemet i over 20 år så jeg vet hva jeg går til, men det blir selvsagt spennende, sier han etter å ha avlagt sin siste pressekonferanse for Akastor på Aker Brygge.

Røkke jr. har returnert til Norge etter å ha gjort gråstein til gull som sjef for Aker Philadelphia Shipyard. Santidig tok han en mastergrad i business og administrasjon ved den prestisjefylte Wharton School våren 2014.

– Jeg er veldig glad Kristian ønsker å ta over lederposisjonen i Akastor. Kristian har vært nyttig i den suksessrike snuoperasjonen til Aker Philadelphia Shipyard, både som styreleder og administrerende direktør, sier styreleder i Akastor, Øyvind Eriksen i en pressemelding.

Inntekter ned 39 prosent

Det Røkke-dominerte selskapet, som ble til da Aker Solutions ble splittet i fjor høst, la i dag frem sine tall for andre kvartal.

TAR OVER: Kristian Monsen Røkke tar over Akastors utfordrende bunnlinje.

Oljeserviceselskapet MHWirth må ta mye av skylden for de svake resultatene.

Akastors driftsinntekter landet på 3.693 millioner i andre kvartal, mot 6.014 i samme kvartal i fjor.

De kraftige nedgangen forklares med et usedvanlig sterkt kvartal i fjor. 20 prosent av nedgangen stammer fra MHWirth.

MHWirth reduserte sine innteker fra 3.115 millionr i andre kvartal i fjor til 1.619 millioner i år. Svak markedsutvikling gis som hovedårsak.

Etter skatt ga det et resultat for Akastor på 141 millioner, med en margin på 3,8 prosent. Det er en oppgang fra fjorårets 127 millioner. Driftsresultatet viser et tap på 143 millioner kroner.

Selskapet fikk nye ordrer for 2,3 milliarder kroner i andre kvartal, og ordreboken teller nå 18,7 milliarder kroner.

– Vi forventer at ordreboken vil gjennomføres, men at det vil komme forsinkelser, sa Reite under dagens pressekonferansen.

Selskapet har rentebærende gjeld på 6,1 milliarder kroner og kontantstrømmen holdes stabil.

Kutter 1000 ansatte

Akastor har kuttet kraftig i staben som en av flere innsparing- og effektiviseringstiltak, og teller nå 6.585 ansatte, mot 7.592 på samme tidspunkt i fjor.

MHWirth har hovedkontor i Kristiansand hvor det er opp mot 1600 ansatte. Totalt har selskapet rundt 4200 ansatte. 300 har allerede måtte gå i år i Norge.

– DET BLIR SPENNENDE: Frank O. Reite om nye arbeidsoppgaver.

MHWirth estimerer at markedets riggutnyttelsen er på 85 prosent, den laveste på ti år. Det er ingen nye ordre på flytende produksjonsvirksomheter, det er estimert overflødige 39 enheter, ytterligere 84 er i ordrebøkene.

I kvartalsrapporten fremgår det at rundt 1000 stillinger skal kuttes, hvor halvparten allerede er gjennomført. Reite tror ikke det kommer videre stillingskutt slik markedet står seg per dags dato.

– Vi har vært veldig proaktive og tidlig ute, så hvis verden er som den er fremover så tror jeg vi har vekstmuligheter, sier Reite.

Offshore skipet AKOFS Seafarer har blitt et problembarn i Aker-konsernet. Det har stått uten kontrakt i over ett år og hadde heller ingen ordre i andre kvartal. Akastor velger nå å redusere driftskostnadene på skipet som vil gi en økt responstid dersom et oppdrag skulle dukke opp.

Aksjekursen falt 14 prosent i andre kvartal, og har i løpet av det siste året falt hele 34 prosent.

Akastor åpnet ned på Oslo børs torsdag, men styrket seg utover formiddagen. En liten økning i oljeprisen kan legges til grunn for oppturen etter åpning.

Les også

Det norske-sjefen: – Ikke en korrekt fordeling

Les også

Kværner fikk halvert resultatet

Les også

– Vi tror på det norske markedet

Publisert:

Her kan du lese mer om