Melder om årets største funn nær Goliat: – Kommer som en julegave

Vår Energi har gjort et gassfunn i Lupa-brønnen nær Goliat-feltet, melder Oljedirektoratet. – Det største funnet på sokkelen i år, sier Vår Energi-direktør.

Dette bildet er fra riggen Transocean Enabler.
Publisert:

Funnet er anslått til å inneholde ressurser på mellom 57 og 132 millioner fat oljeekvivalenter (9–21 millioner standard kubikkmeter), ifølge Oljedirektoratet.

I så fall kan funnet være på størrelse med fjorårets største funn på norsk sokkel, Dvalin Nord i Norskehavet. Da utbyggingsplanen for Dvalin Nord ble levert i forrige uke anslo operatør Wintershall ressursene til 84 millioner fat oljeekvivalenter.

– Dette er det største funnet på sokkelen i år og kommer som en julegave, sier letedirektør Alessandro Barberis i Vår Energi ifølge en melding.

Vår Energi-aksjen steg 2,15 prosent etter åpning fredag, mer enn de andre oljeselskapene. Equinor stiger 0,33 prosent og Aker BP er opp 0,62 prosent fra start.

Les også

Rekordinntekter, prosjektbølge og aktivister: Striden om norsk sokkels fremtid

– Styrker vårt fotfeste

Funnet ligger rundt 27 kilometer nordøst for Goliat-feltet i Barentshavet. Vår Energi eier halvparten av PL229-lisensen der brønnen ligger, mens Aker BP eier resten.

Vår Energi er også operatør for Goliat-feltet, der Equinor er partner.

– Lupa-funnet styrker vårt fotfeste i nord ytterligere. Funnet kan bli nok et steg mot å realisere ytterligere gassinfrastruktur i Barentshavet i fremtiden. Vi har en langsiktig vekststrategi for Barentshavet og vil fortsette å jage nye muligheter for verdiskaping, sier direktøren for leting og utvinning i Vår Energi, Rune Oldervoll, ifølge meldingen.

Dette kartet viser hvor letebrønnen ligger, rundt 85 kilometer fra Hammerfest.
Les også

Prosjektrushet på sokkelen: Leverer plan for Dvalin Nord til nær åtte mrd.

Uenighet om gassrør

Ytterligere gassfunn i nord kan potensielt bidra til ny diskusjon om et eventuelt gassrør til regionen.

Gassco, som driver det norske nettverket av gassrør lenger sør, utredet i 2020 et gassrør fra Barentshavet og ned til det eksisterende rørnettverket i Norskehavet. Et slikt rør vil da kunne sende gass fra Barentshavet til kunder i Europa.

I august omtalte E24 at Frp ønsket å bygge ut et slikt gassrør til Barentshavet, og at Ap også var åpne for dette. SV var imidlertid kritisk til ideen og pekte blant annet på manglende funn i området og bekymringer for lønnsomheten.

Men selv om Vår Energis funn er det største i 2022, utgjør det maksimalt bare rundt 10 prosent av Snøhvit-feltet i Barentshavet. Snøhvit inneholdt opprinnelig gass tilsvarende rundt 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter.

Gassprisene i Europa har vært skyhøye den siste tiden, etter at Russland kuttet sine gassvolumer i opptakten til og etterkant av landets invasjon av Ukraina. På det meste i august var gassprisen (TTF) oppe i 343 euro pr. megawattime.

Gassprisene i Europa er fremdeles flere ganger høyere enn normalt, men har avtatt gjennom høsten og ligger fredag på 88 euro pr. megawattime, ifølge Infront. Det tilsvarer en oljepris på rundt 150 dollar fatet. Til sammenligning ligger oljeprisen Brent fredag på 82 dollar fatet.

Les også

Oljeministeren om krisepakke for olje og gass: – Har fremskyndet noen prosjekter

1906 meters dyp

Lupa-brønnen heter formelt brønn 7122/9–1 og er den første brønnen i lisens 229E. Den ble boret med riggen Transocean Enabler. Brønnen traff på en gasskolonne på 55 meter, opplyser Oljedirektoratet i en melding. Kolonnen er i sandsteinslag med moderat til god reservoarkvalitet.

Brønnen ble boret til et dyp på 1906 meter under havflaten, og havdypet er 403 meter.

Transocean Enabler skal nå videre for å bore brønn 7122/8–1S (Countach) i lisens 229 i sørlige del av Barentshavet, også den for Vår Energi.

I tiden før jul er det blitt levert inn en rekke nye utbyggingsplaner på sokkelen. Ifølge olje- og energiminister Terje Aasland har Stortingets skattepakke fra 2020 med gunstige midlertidige skatteregler bidratt til å fremskynde noen prosjekter. Olje- og gasselskapene har delt ut en rekke milliardkontrakter, og det ventes høy aktivitet i leverandørindustrien de neste årene.

Les også

SV ut mot gassrør i Barentshavet: – Spiller hasard med skattebetalernes penger

Les også

Villig til å gå i fengsel for oljekampen

Publisert: