Mener dyr strøm bidro: Solenergi økte 29 prosent i fjor

I fjor økte installasjonen av solkraft i Norge med 29 prosent. Det skyldes blant annet høy strømpris og fallende kostnader, ifølge Multiconsult og Solenergiklyngen.

ØNSKER SOLCELLER: Dyr strøm og lavere investeringskostnader gjør at flere nordmenn velger solceller på taket. Dette er et Obos-bygg i Møllergata 39 i Oslo.
Publisert: Publisert:

Flere nordmenn velger solceller på taket, ifølge en melding fra Multiconsult og Solenergiklyngen.

I fjor ble det installert 23,5 megawatt-peak (effekt ved standard testforhold) i Norge. Samlet sett er det nå installert solkraft med en samlet kapasitet på 68 MWp i Norge, fordelt på blant annet private hus og næringsbygg.

– Fortsatt prisfall og økte strømpriser, samt mer oppmerksomhet rundt solenergi forklarer en del av veksten, skriver Multiconsult og Solenergiklyngen.

Både næringslivet og private har bidratt til en sterk økning i installasjonen av nye solenergianlegg. Til og med slottet har bestemt seg for å installere solceller.

– Vi ser nå at solenergi sprer seg veldig godt i bredden, sier Thor Christian Tuv, daglig leder i selskapet FUSen, som installerer solceller.

– Det har de siste årene vært en sterk markedsvekst, der selskaper som Asko og Norgesgruppen har vært pionerer og satt standarden for klima- og miljøriktig opptreden. De har dermed gjort det mulig for veldig mange flere å følge etter, sier han.

Ifølge Tuv blir det for tiden gjort flere installasjoner hos små og mellomstore bedrifter.

Det internasjonale energibyrået (IEA) har tidligere blitt kritisert for å undervurdere veksten i både vind- og solkraft, men har de siste årene oppjustert sine anslag. Stadige kostnadskutt samt strengere klimapolitikk bidrar til veksten.

Les mer: Fersk rapport: – Ny tidsalder for solenergi

Høy strømpris ga vekst

For solbransjen har det vært en solid drivkraft at kraftprisene i høst og i vinter steg betydelig over det som har vært normale nivåer de siste årene. Det påpeker Otovo, som leverer solceller i privatmarkedet.

– Det var et tørt år med dyr strøm og mye sol, der solcellene hadde sin høyeste lønnsomhet noensinne, sier Andreas Thorsheim, daglig leder i Otovo.

– Etterspørselen var mye drevet av muligheten for å redusere strømprisen. Det var ikke bare «de grønne» og «techentusiastene» som installerte solcelleanlegg på taket, men vanlige folk som ville spare penger, sier han.

Ifølge Otovo har solcellene også begynt å spre seg til Sør-Vestlandet og over store deler av Østlandet, etter tidligere å ha vært mer konsentrert i Oslo-området.

– Må ha godt hjemmemarked

Otovo hentet nylig inn 100 millioner i kapital og fikk KLP og det statlige klimainvesteringsselskapet Nysnø inn på eiersiden, og satser nå på Europa.

Daglig leder Trine K. Berentsen i Solenergiklyngen mener det er viktig for den norske bransjen å få gode vilkår i Norge slik at den kan bygge kompetanse til å satse utenlands.

– Da må vi ha et godt hjemmemarked og et godt grunnlag for å kunne ta de viktige markedsandelene ute for vår nye, grønne eksportnæring, sier Berentsen

Den statlige støtten fra Enova til husholdninger økte også i fjor, ifølge Multiconsult. Enova støttet 50 prosent flere anlegg i husholdninger i 2018 enn året før.

De siste årene har også oljekjempen Equinor oppdaget at det er forretningsmuligheter innen solenergi, og gått inn i flere større prosjekter i Brasil.

Les mer: Equinor inn i milliardprosjekt for solkraft: – Feil å ignorere solenergi

MER SOLKRAFT: Dette er den samlede installerte effekten i solceller i Norge, ifølge Solenergiklyngen og Multiconsult.
Publisert: