Lofoten-saken: Tord Lien innrømmer at han feilinformerte Erna Solberg

Etter massivt press legger olje- og energiminister Tord Lien (Frp) seg nå paddeflat og innrømmer at han oppga feil informasjon til statsminister Erna Solberg (H) om hvilke områder han ville åpne for oljeselskapene.

VISSTE IKKE: Olje- og energiminister Tord Lien blir intervjuet av NRK mens statsminister Erna Solberg venter etter at de to holdt en pressekonferanse hvor de lanserte 24. konsesjonsrunde under oljemessen i Stavanger 29. august.
Publisert:

I en e-post til VG sent fredag kveld erkjenner olje- og energiminister Tord Lien også for første gang at han gjorde en feil da han åpnet Lofoten og Mørekysten for oljeselskapene i forbindelse med 24. konsesjonsrunde.

Beklager

«Det som har skjedd den siste tiden skyldes feil vurdering og ikke dårlige intensjoner. Det beklager jeg. Jeg har vært opptatt av at vi raskt skulle rette opp slik at det ikke skal hefte noen tvil ved regjeringens politikk.»

Dette er saken: Åpnet Lofoten for oljeselskapene

Der forklarer han også hvordan statsminister Erna Solberg kunne tro at områdene utenfor Lofoten og Mørekysten ikke ville bli åpnet i den 24. konsesjonsrunden.

Årsaken var ifølge Lien at han hadde sendt henne en tekst som inneholdt noe annet enn det regjeringen sendte til oljeselskapene.

Oppdatering! Tidlig lørdag ettermiddag sier Erna Solberg til VG at hun har full tillit til Lien.

«Tord Lien er en dyktig olje- og energiminister. Han er genuint opptatt av industrien og norske arbeidsplasser. Jeg har et godt og fortrolig forhold til Tord. Det ble gjort en feil og den rettet han raskt opp. Jeg har full tillit til Lien.», skriver statsministeren i en epost.

Sendte annen tekst til Erna

I teksten som ble sendt oljeselskapene så ble alle områder åpnet, med noen få unntak. Men i teksten som ble sendt til statsminister Erna Solberg i forkant av pressekonferansen hvor 24. konsesjonsrunde ble åpnet, skrev Olje- og energidepartementet (OED) at områder som er omfattet av forvaltningsplanen og andre relevante begrensninger også skulle unntas.

Les også: Olje-Tord viste ikke frem olje-kartet til regjeringskollegene

«I teksten SMK mottok og som ble publisert i forbindelse med pressekonferansen 29. august var det ikke noe som kunne gi inntrykk av at blokker unntatt i tidligere nominasjonsrunder nå skulle inkluderes. Dette kom først fram av en revidert versjon av pressemeldingen publisert senere på dagen av OED.» skriver Lien til VG.

Han forklarer:

«I og med at det først er ved utlysning at departementet tar stilling til hvilke områder oljeselskapene kan søke på i en konsesjonsrunde, var det OED som utarbeidet og sendte ut nominasjonsbrevet den 29. august. Det var derfor også departementet som kom med det faglige innholdet i pressemeldingen fra statsministerens kontor.»

Uttalelsene fra Lien kommer bare timer etter at regjeringens to samarbeidspartier kom med ramsalt kritikk av Lien både hos VG og NRK.

Feil vurdering

Lien understreker at han uansett ikke ville ha gått videre med å tildele lisenser til oljeselskapene som eventuelt hadde vist interesse for de kontroversielle områdene, men erkjenner også at han gjorde feil.

«Det har aldri vært aktuelt å utlyse blokker i områder som er begrenset av forvaltningsplaner eller samarbeidsavtalen. At områder blir åpnet for nominasjoner fra selskapene endrer ikke dette. De områdene oljeselskapene kan nominere areal i er alle formelt åpnet for petroleumsvirksomhet. Kartene viser ikke de øvrige interessene og aktivitetene i havområdene som all petroleumsvirksomhet må ta hensyn til. Jeg erkjenner at det var en feil vurdering når vi i første runde lot selskapene få nominere disse områdene. Derfor rettet vi det raskt opp», skriver Lien i e-posten.

Som VG har omtalt ligger fortsatt et marint verneområde utenfor Jæren inne på Tord Liens kart over åpne blokker for oljeselskapene til å lete i. Det er disse kartene som Venstre og KrF fredag kveld har krevd at oljeministeren trekker tilbake.

– Det er ikke formålstjenlig å bruke petroleumskartene til å avmerke ulik status. Dette området har vært midlertidig vernet siden 2005. Også de rødgrønne utlyste konsesjonsrunder i denne blokken selv om området hadde vernestatus. Dette er ikke noe nytt, sier klimaminister Vidar Helgesen (H) til VG.

Les også

KrF og Venstre krever konsesjonsrunde trukket tilbake

Les også

Slik ville Tord Lien endre olje-kartet

Les også

Oljeministeren om Lofoten-tabben: – Var klar over hvordan kartene så ut

Publisert: