Oljeprisen bikket under 90 dollar

Fallet i oljeprisen ser ikke ut til å ville ta slutt. Torsdag kveld passerte prisen nok en symbolsk barriere.

BILLIGERE OLJE: Fulle oljelagre og stor produksjon bidrar til å presse oljeprisen nedover til nivåer vi ikke har sett på lang tid. Bildet er fra Oseberg-feltet.
Publisert:

Siden pristoppen på godt over 110 dollar per fat i sommer har nordsjøoljen bare gått én vei - nedover.

I starten av september bikket oljeprisen under 100 dollar for første gang siden mai i fjor. Torsdag bikket prisen under 90 dollar, noe som ikke har skjedd på to og et halvt år.

Samtidig har den amerikanske lettoljen (WTI) havnet under 86 dollar fatet, som også er første gang på to år.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Saltvedt tror det særlig er to faktorer som har bidratt til å dytte oljeprisen ned torsdag.

Det ene er de svake eksporttallene fra Tyskland, mens det andre er de oppdaterte vekstprognosene fra Det internasjonale pengefondet (IMF), som kom onsdag.

- Tyskland har vært lokomotivet i den europeiske økonomien lenge, og når de sender svake signaler så gir det en reaksjon.

Hun uttalte til E24 for få dager siden at det er flere årsaker til at oljeprisen har falt såpass mye den siste tiden.

Hun pekte blant annet på at at USA den siste tiden har fylt markedet med billig skiferolje. Samtidig har OPEC økt produksjonen sin de siste månedene. I tillegg må land i Afrika finne andre steder å selge oljen sin enn USA, når verdens største økonomi blir stadig mer selvforsynt med olje, ifølge Saltvedt.

- Libya har skrudd opp produksjonen med 500.000 fat dagen. Det er ganske mye når det kommer på toppen av alt.

Utviklingen gjør at oljelagrene verden over er stappfulle. I tillegg har etterspørselen fra USA og fremvoksende økonomier som Kina vært lavere enn ventet.

- Det man er redd for er at selv om det går bedre i USA økonomis, så holder ikke det i seg selv med den utviklingen man ser i Europa og Asia. I tillegg er det en frykt for at USA skal bli smittet av trenden der, sier oljeanalytikeren i Nordea.

Tror Saudi-Arabia avventer

Mens både Russland og USA produserer rekordmye olje selv om dagen, er det få tegn til oljeprisen vil få noen hjelp fra oljekartellet Opec med det første.

Thina Saltvedt peker på at både Saudi-Arabia og Iran har kuttet i kontraktprisene sine til kunder i Asia i den seneste tiden.

- Det er ikke en enighet i Opec om å kutte nå, så der vil vi nok ikke se noe før møtet deres i slutten av november.

Oljeanalytikeren har tidligere sagt at hun tror prisene vil bikke under 90 dollar før Opec vurderer å stenge kranen og til Saudi-Arabia føler seg presset.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets er blant dem som lenge har varslet et fall i oljeprisen til under 90 dollar. Han tror heller ikke Opecs viktigste medlem, Saudi-Arabia, vil agere med det første.

- De signaliserer at de er mer opptatt av å holde på markedsandelene sine enn å holde prisene oppe, sa Kjus til E24 for få dager siden, og minnet om at det kan ta tid før oljeprisen kommer opp igjen:

- Det er heller ikke slik at et eventuelt tiltak fra OPEC vil skje med engang prisen faller under 90. Under finanskrisen så vi at det tok dem et halvt år før de gjorde tiltak for å stabilisere prisene, og jeg tror det samme vil gjelde nå.

Optimistisk i statsbudsjettet

I statsbudsjettet for 2015, som ble presentert onsdag, legger regjeringen til grunn en oljepris på 650 kroner i budsjettet. Med dagens dollarkurs på 6,46 betyr det altså at regjeringen tror oljeprisen vil holde seg på rundt 100,62

Anslaget er oppjustert med 50 kroner, sammenlignet med årets budsjett, da politikerne altså la en oljepris på 92,87 dollar til grunn.

Tradisjonelt har man lagt et konservativt anslag i statsbudsjettet.

Publisert: