- Bensinprisen burde holde seg lav en god stund til

Bensin blir billigere igjen mandag, men sterk dollar bremser prisfesten.

DÅRLIG FOR MILJØ: Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror lave oljepriser vil holde bensinprisene lave en god stund til dersom ikke verdensøkonomien bedrer seg.
Publisert:

Mandag senker landets største bensinstasjonskjede Statoil Fuel & Retail listeprisene på drivstoff for andre måned på rad. Bensin vil ha en literpris på 15,48 kroner.

Det er kun en liten nedjustering fra måneden før, men en nedgang på 67 øre siden toppnoteringen i juni. Årsaken er at de lave oljeprisene, som har falt jevnt de siste ukene.

Da handelen stengte fredag, var prisen på nordsjøolje for første gang på lenge under 90 dollar, til tross for en liten oppgang i løpet av dagen.

Utelukker ikke videre fall

– Vår veiledende pris på bensin og diesel følger utviklingen i kostpriser internasjonalt. Går disse ned, går også veiledende pris på bensin og diesel ned og kommer våre kunder til gode, sier pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail til E24.

Han peker på at sterk dollar er med på å dempe noe av prisnedgangen på bensin. I tillegg spiller avgifter og raffinerikapasitet inn på de endelige listeprisene.

– Eksempelvis ble kostprisene i september påvirket av at det ble avholdt vedlikehold mer eller mindre samtidig på raffinerier i Europa og USA, som førte til mindre tilbud enn normalt i markedet for bensin, som igjen holdt prisene oppe, sier Hansen.

Han legger til at han ikke vil spekulere i hvor mye olje- og listeprisene vil falle de neste månedene, men utelukker ikke at drivstoff kan bli billigere dersom oljeprisen fortsetter å falle.

Glade bilister lenge

SKEPTISK: BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea ser for seg at oljeprisen vil holde seg lav de neste månedene på grunn av usikkerheten i verdensøkonomien, og at billig amerikanske skiferolje oversvømmer markedene. Likevel ser hun lys i enden av tunnelen.

– Etterspørselen etter olje vil ta seg noe opp når kulden setter inn uti november. I tillegg venter jeg ingen store innstramminger fra Opec før møtet i november, sier Saltvedt til E24.

Til tross for dette tror oljeanalytikeren det vil ta enda lengre tid før bensinprisene ser den samme utviklingen.

– Bensinprisene burde holde seg lave en god stund til, som er til glede for bilistene, men dessverre ikke for miljøet, sier Saltvedt til E24.

Usikker

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik er ikke like sikker på at bensinprisene vil holde seg lave i månedene fremover.

– Dersom oljeprisen holder seg lav, er det mulig at bensinavgiftene settes opp både av fiskale og miljømessige hensyn, sier han til E24.

Les også

Analytikere: - OPEC vil la oljeprisen falle under 90

Han peker på at om lag tre fjerdedeler av bensinprisen er avgifter og at økte avgifter kan demme opp for ytterligere oljeprisfall.

Urolig verdensøkonomi

Fredag mente Bloombergs analytikere at man ikke kan utelukke at oljeprisen vil falle til 75 dollar. Det er oljeanalytiker Saltvedt uenig i, men heller ikke hun utelukker at prisen skal lenger ned.

– Jeg tror ikke oljeprisen vil falle så langt som 75 dollar, men man skal aldri si aldri med den sure stemningen og økende bekymringen som preger markedet nå. Et fall til 75 dollar vil i tilfellet være katastrofe for norsk oljeindustri, sier hun.

Saltvedt peker på at mange av dagens planlagte prosjekter i så fall ville blitt satt på vent og at flere vil risikere å miste jobben.

– Det er usikkerhet rundt den globale veksten, og dermed etterspørselen etter olje som tynger oljemarkedet og oljeprisen mest for øyeblikket. Kinas oljeimporten falt for første gang i august som reflekterer et svakere vekstbilde, sier oljeanalytikeren.

Les også:

Derfor tror han oljeprisfallet er midlertidigOljeprisen bikket under 90 dollarSå mye må oljeprisen opp for at Sivs budsjett skal gå rundtAnalytiker om Sivs syn på oljeprisen: - En veldig, veldig dårlig indikatorOnsdag kommer statsbudsjettet. Oljebransjen har ett ønske

Publisert: