Statoil dropper gassledning fra Kristin-feltet

Statoil og partnerne dropper planene om en ny gassrørledning fra Kristin-feltet. Dermed ryker også 200 kontraktsmillioner for Kongsberg Gruppen.

DROPPER RØRPLANER: Statoil og partnerne Petoro og GdFS dropper planene om en gassrørledning fra Kristin-feltet og til en nye Polarled-rørledningen i Norskehavet. Her er plattformen på Kristin-feltet avbildet.
Publisert:

Statoil, Petoro og GdFS har sammen besluttet å avlyse det såkalte gasseksportprosjektet (KGEP) på Kristin-feltet.

Statoil opplyser til E24 at prosjektet hadde en kostnadsramme på rundt to milliarder kroner.

Kristin-feltet i Norskehavet

Prosjektet skulle egentlig sørge for at det ble bygget en 30 kilometer lang gassrørledning fra Kristin-feltet i Norskehavet til Polarled-ledningen.

Årsaken til kanselleringen av planene er høyere kostnader og høyere risiko knyttet til volumtilgangen, skriver Statoil i en pressemelding.

– Partnerne i KGEP har tatt en beslutning som var nødvendig. Med nedgangen i prosjektets økonomi så vi ingen grunn til å fortsette utviklingen av KGEP-prosjektet, sier prosjektleder for Polarled-utbyggingen Håkon Ivarjord.

Polarled-fortsetter som før

Håkon Ivarfjord, prosjektleder for Polarled-utbyggingen

Selve Polarled-utbyggingen vil ikke bli påvirket, ifølge Statoil, ettersom gassen fra Kristin-feltet kun utgjorde fem prosent av de totale gassvolumene som skal transporteres med rørledningen.

Kristin-feltet er allerede koblet opp til rørledningen Åsgard-transport i dag, som frakter gassen til Kårstø.

- Har lave gasspriser i Europa bidratt til beslutningen?

- Vi ser en økt risiko for volumene og samtidig et økt kostnadsbilde i prosjektet. Totalvurderingen i partnerskapet er at det er riktig å terminere nå, sier Morten Eek, talsmann i Statoil for prosesserings- og fornybarvirksomheten.

Han sier at selskapet ikke ønsker å gi noen ytterligere detaljer om beslutningen.

- Når det gjelder beslutningstidspunktet, så unngår vi nå at produksjonen av hovedkomponentene i prosjektet settes i gang, og vi unngår dermed ytterligere kostnader, sier Eek videre.

Talsmannen i Statoil understreker at Polarled-rørledningen vil bygges slik at man i fremtiden kan tilknytte en rørledning fra Kristin-feltet.

200 millioner glipper for Kongsberg

Kongsberg Oil & Gas Technologies, som er en del av det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen, rammes også av beslutningen til Statoil.

Selskapet hadde nemlig sikret seg en svært lukrativ avtale i forbindelse med Polarled-utbyggingen, som også innebar arbeid på rørledningen inn til Kristin-feltet.

Kongsberg Gruppen skriver i en børsmelding torsdag at rundt 200 av de totalt 380 millionene i kontrakten nå er kansellert.

Kanselleringen omfatter arbeidet på rørledningen fra Kristin-feltet, og ikke resten av kontrakten knyttet til Polarled-rørledningen, ifølge konsernet.

- Får dere en kompensasjon fra Statoil og hva slags følger vil dette få for olje- og gassvirksomheten?

- Vi får kompensasjon i henhold til normale kontraktsbetingelser. Dette inkluderer påløpt arbeid. Når det gjelder fremtidige konsekvenser er det på nåværende tidspunkt altfor tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil kunne medføre, sier Johannes N. Dobson, kommunikasjonsansvarlig i Kongsberg Gruppen, til E24.

Det var i august i fjor at Kongsberg Gruppen annonserte kjempekontrakten, som er svært viktig for selskapets satsinger innen oljenæringen og spesielt subsea.

Kontrakten Kongsberg Gruppen inngikk med Statoil har en varighet på tre år. Kongsberg-aksjen flat rundt en krone etter at nyheten ble kjent torsdag.

Les også:

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014Avvik for Statoil UPN- Milliarder av fat olje rett utenfor Statoils hovedkontorLNG-produksjonen på Melkøya i gang igjenNytt funn for Statoil i Nordsjøen

Publisert:

Her kan du lese mer om