– Opec-presidenten må møte i retten

Etter å ha blitt løslatt forrige uke etter mistanker om korrupsjon, melder nigerianske medier at den omstridte Opec-presidenten må møte i retten allerede denne uken.

OMSTRIDT: Det har vært rettet kritikk mot Nigerias tidligere oljeminister, Diezani Alison-Madeuke.
Publisert: Publisert:

Den nigerianske Opec-presidenten Diezani Alison-Madueke skal forrige uke ha blitt arrestert i London grunnet «mistanke om bestikkelser og hvitvasking».

Nå har National Crime Agency (NCA) fått rettslig tillatelse tillatelse til midlertidig å beslaglegge 27.000 pund fra Diezani Alison-Madueke, melder nyhetsbyrået Reuters.

Diezani Alison-Madueke ble ifølge Reuters arrestert sammen med fire andre, men skal etter flere timer i varetekt ha blitt løslatt mot kausjon.

Flere nigerianske medier melder at Opec-presidenten må møte for retten denne uken. Blant annet skrev den nigerianske tv-kanalen Channels at Alison-Madueke måtte møte i retten allerede mandag, men det er uklart om hun faktisk var tilstede i retten, melder tv-kanalen mandag kveld.

Det var NCA som foretok arrestasjonen av fem personer i London.

Identiteten til de fem pågrepne er ikke offentliggjort, men flere kilder har fortalt nyhetsbyrået Reuters at Alison-Madeuke og flere nigerianske forretningsmenn er blant de arresterte.

Også flere nigerianske medier skriver at Alison-Madeuke er pågrepet.

Benekter å ha gjort noe galt

Opec-presidenten har lang farstid fra nigeriansk politikk, og var oljeminister i det korrupsjonsherjede landet fra 2010 til 2015.

Hun har vært svært omstridt i Nigeria, og skal tidligere ha blitt knyttet til flere kontroverser og korrupsjonssaker.
Da hun ble anklaget for å ha underslått flere hundre millioner fra landets oljeinntekter for et par år siden, nektet hun for å ha hatt noe med saken å gjøre.

Ifølge Forbes er 54-åringens periode som oljestatsråd regnet som en av de mest kontroversielle i landets historie. Magasinets skribent viser til en sak der oljemarkedsaktører skal ha misbrukt et statlig subsidieringsprogram uten å faktisk levere den aktuelle oljen.

Rettsmøte vil bekrefte identitet

Kilder skal ha fortalt nigerianske medier at identiteten til de fem som ble arrestert i London kun vil avsløres dersom det blir et rettsmøte.

En tjenestemann skal ha fortalt at loven kun tillater NCA å navngi de mistenkte dersom de blir kalt inn for retten.

Les også

Dette er den omstridte Opec-presidenten

– Loven tillater oss ikke å navngi de som ble arrestert, og vi vil gi media denne informasjonen dersom saken utvikler seg, skal tjenestemannen ha sagt til den nigerianske avisen Daily post.

NCA skal ha startet etterforskningen av Opec-presidenten allerede i 2013. De fem arresterte skal ha blitt nektet å forlate Storbritannia inntil videre skriver den nigerianske avisen Premium Times.

Første kvinnelige president

Alison-Madueke ble, til tross for kontroversene, valgt som den første kvinnelige presidenten i organisasjonen for oljeeksporterende land, OPEC, under møtet i Wien i november 2014.
Selv om Opec-presidenten er knyttet til flere korrupsjonssaker har hun aldri blitt offisielt tiltalt for korrupsjon, og gjentatte ganger avkreftet ryktene om å være innblandet i ulovligheter.

Les også

OPEC vil ikke kutte i oljeproduksjonen

– Jeg har blitt beskyldt for uønskede ting, som egentlig har vært anklager rettet mot NNPC, skal hun ha sagt til en nigeriansk avis i juni, og viser til Nigerias statlige oljeselskap.

Jakter bortkomne oljepenger

Afrikanske medier knytter arrestasjonen av Alison-Madueke til president Muhammadu Buharis kamp mot korrupsjon i det vestafrikanske landet. Lokale aviser melder at nigerianske myndigheter skal ha raidet Alison-Maduekes eiendommer i Abuja og Lagos kort tid etter pågripelsen i London.
Nigeria er kjent for å være et korrupt land, og ligger på en 136.-plass av 175 land på Transparency Internationals liste over verdens minst korrupte land.

President Buhari skal i opposisjon ha anslått at statsansatte har stjålet hele 150 milliarder fra statskassen over det siste tiåret, ifølge BBC.

Les også

Buhari: Statskassen i Nigeria nesten tom

Les også

Dette er den omstridte Opec-presidenten

Les også

– Buhari har vunnet valget i Nigeria

Publisert: