Analytiker om rederiene på Nord-Vestlandet: – Man må ha en partner

Analytikerne ser for seg en aktiv høst i rederibransjen.

Rem Offshore er en hjørnesteinsbedrift i Fosnavåg på Sunnmøre, og flere lokalsamfunnet kan merke Akers oppkjøpslyst på Nord-Vestlandet.
Publisert: Publisert:

– Det lå litt i kortene, gitt kommentarene som har vært de siste ukene. Spørsmålet er hva alternativet var. Det er bedre å ha litt av mye, enn å ha litt av ingenting, sier Fearnley Securities-analytiker Kim Andre Uggedal til E24.

Torsdag ble det klart at Solstad Offshore, med hovedaksjonær Aker, og Rem Offshore fusjonerer.

Konsernsjefene i Rem Offshore, Solstad Offshore og Aker var samlet på Fornebu, hvor de åpent ba andre offshorerederier å vurdere den samme muligheten.

– Er det nødvendig at en stor aktør går inn i rederiene på Nord-Vestlandet, Uggedal?

– Med unntak av DOF, er det ingen som har sterke eiere bak seg, og alle har en svak balanse med større gjeld enn man kan betjene. Man må ha en partner, og Aker er en industriell fornuftig partner for Solstad.

Les også

Åge Remøy om offshore-fusjon: – Vemodig

– Solstad blir bedre aktør

Uggedal mener bankene har spilt en sentral rolle i kulissene, og at bankene sikkert er veldig fornøyd med fusjonsløsningen som ble presentert torsdag.

– Solstad blir en bedre aktør med Aker. De eksisterende smårederiene på Oslo Børs er ikke interessant for ekstern kapital i markedet. Med denne kombinasjonen kan det på sikt være mulig å hente ytterligere kapital fra eksterne investorer å styrke kapitalstrukturen, sier Uggedal.

Aker ble hovedaksjonær i Solstad Offshore 6. juni. Det Kjell Inge Røkke-dominerte investeringsselskapet har med andre ord gått svanger med fusjonsplaner en god stund.

– Definitivt. Dette har vært, som Aker selv har sagt, en brikke i et større spill for å konsolidere bransjen, sier Uggedal.

– Hva blir neste skritt?

– Si det. Det er flere eksempler på aktører som er interessert.

– Det ligger kanskje i kortene at det vil skje mer utover høsten?

– I sektoren som sådan tror jeg absolutt det.

Les også

Akers Solstad sluker Rem Offshore

– Bankene «call the shots»

Men det kan bli en tøff kamp for Aker å legge flere rederier under seg. Det var lite velvilje å hente i Fosnavåg, hvor Rem Offshore forsøkte å stable på plass en redningsplan for å stå på egne bein.

Det satt Aker en effektiv stopper for, da selskapet som fersk eier av obligasjonslån i Rem, fikk tilstrekkelig stemmevekt til å hindre planen.

Obligasjonsoppkjøpet ble betegnet som «et bakholdsangrep» av styreleder Åge Remøy, som til E24 torsdag beskrev utfallet som vemodig.

– Det er egentlig bankene som «call the shots». Det er mye sentimentalitet som er knyttet til dette. Man ser nå hva Remøy kom frem til – at det er bedre å stå i noe som er rustet, enn på egen hånd, sier Uggedal.

– Det viser at man sannsynligvis har prøvd dialog før, men det fungerte ikke, så har man presset seg frem for å kjøpe seg opp i rederiet, sier Christian Brugård, sjef for skipsmeglerselskapet Clarksons Platou Offshore, til E24.

– Det er ikke sikkert at dette er den løsningen som er ønskelig for Remøy, men det er nok en god løsning for Rem Offshore, sier Brugård.

Av børsmeldingen går det frem at arbeidsplassene i Fosnavåg er foreløpig sikret, og Brugård mener det er for tidlig å si om det er hold i frykten for at arbeidsplassene vil flyttes sørover.

– Det kan godt hende at de fortsatt vil ha betydelig virksomhet i Fosnavåg. Det kommer an på hvorvidt Solstad Aker vil fusjonere med flere, sier Brugård.

Publisert: