Riggselskapet Songa Offshore kutter opptil 200

Songa Offshore skal nedbemanne, men nye kontrakter avgjør hvor mange som må gå.

KUTTER: Songa Offshore skal kutte i bemanningen på grunn av det tøffe riggmarkedet og fordi selskapet snart er ferdig med byggingen av de fire nye CAT D-riggene. Her er Songa Endurance avbildet.
Publisert:

– Dette er en veldig viktig og nødvendig justering av vår organisasjon for å sikre Songa Offshores konkurranseevne og bærekraft i et ekstremt vanskelig boremarked.

Det sier konsernsjef Bjørnar Iversen i riggselskapet i en børsmelding mandag ettermiddag.

Selskapet varsler at de vil kutte bemanningen med opp til 200, hvorav 76 faste og 124 innleide ansatte kan ende opp med å forlate selskapet. Samtidig varsler selskapet at de kommer til å stenge kontorene i Aberdeen i Skottland og Sør-Korea.

Songa anslår at selskapet vil spare totalt 30 millioner dollar, tilsvarende over 260 millioner kroner, på nedbemanningen og omorganiseringen.

Les også: Verdikollaps på riggene til Songa Offshore

Samler funksjoner i Norge

Konsernsjef Bjørnar Iversen i Songa Offshore forteller til E24 at beslutningen om å nedbemanne hovedsakelig kommer av tre faktorer:

  • Songa Offshore nærmer seg slutten av CAT D-prosjektet (byggingen av de fire «superriggene» for Statoil)
  • Én av riggene, Songa Trym, ligger i opplag
  • Hele organisasjonen skal optimaliseres fra å være en prosjektorganisasjon til å rettes mot drift, med tanke på kostnadseffektiv drift i et krevende marked.

Selskapet har den siste tiden begynt å ta leveranser av de fire nye «superriggene», i CAT D-klassen.

Konsernsjef Bjørnar Iversen i Songa Offshore

Disse er spesiallaget for Statoil og er alle sikret åtte år lange kontrakter med mulighet for forlengelse. To av dem begynte i arbeid for Statoil i desember, og den tredje seiler nå mot Norge.

Nedbemanningen gjelder primært prosjektorganisasjonen i Sør-Korea og organisasjonene for prosjektstøtte i Stavanger og Aberdeen.

Selskapet planlegger samtidig å samle støttefunksjonene i Norge. I tillegg vil det skje bemanningskutt på kontorene på Kypros, i Stavanger, Oslo og Bergen.

Iversen forklarer at kontorene i Aberdeen og Korea blir stengt. Han peker på at selskapet har hatt mange ansatte i arbeid i tilknytning til byggingen av de fire CAT D-riggene i Korea. Det er et arbeid som nå går mot slutten.

Han forklarer videre at man i Aberdeen har hatt mange ingeniører, som både har jobbet med CAT-riggene og de eksisterende riggene.

– Vi ansatte i Aberdeen i en tid der det var ingeniørknapphet i Norge, men nå er jo situasjonen helt annerledes, sier Iversen.

Les også: Aker Solutions sikret etterlengtet milliardkontrakt med ConocoPhillips

Avhengig av nye kontrakter

Songa har i tillegg til de nye CAT D-riggene en flåte av tre eksisterende rigger, slik at flåten vil være på totalt syv når den siste CAT D-riggen er levert.

Songa-sjefen forklarer at organisasjonen må justeres etter det volumet som selskapet forventer fremover. Riggmarkedet er for tiden under press med mange rigger i opplag, og rater som er presset nedover.

Selv om Songa er sikret åtte år lange kontrakter på de nye CAT D-riggene med Statoil (med mulige opsjoner i tillegg), merker de presset på den eksisterende flåten.

Konsernsjefen peker på at mens Songa Trym allerede er i opplag, løper kontraktene for Songa Dee og Songa Delta ut i fjerde kvartal.

Det endelige antallet som må gå fra selskapet, avhenger dermed av om disse får nye kontrakter eller ikke. En nedbemanning på 200 personer totalt, inklusivt innleid arbeidskraft, er et «expected case»-scenario.

– Aktivitetsnivået vårt ved utgangen av året vil være avgjørende. Vi vet at 160 må gå i første halvår, men det er mer usikkert om de siste 40 må gå. Det avhenger av om vi sikrer nye kontrakter eller ikke, sier Iversen.

Selskapet planlegger å gjennomføre nedbemanningen i to deler. De første 160 stillingene som man er sikre på skal etter planen være nedbemannet innen utgangen av mai. Den andre fasen, der opp mot 40 stillinger til kan bli kuttet, avhengig av ordreinngangen, vil bli gjennomført i andre halvår.

– Er det snakk om oppsigelser, eller kan dere få dette til med frivillige avgang og sluttpakker?

– Vi kommer til å kjøre dette «by the book» uten sluttpakker, og vil følge regelverket som gjelder i Norge, Storbritannia og Kypros.

Les også

Lundin kutter investeringene med en fjerdedel

Les også

Spår resultatfall på 13 milliarder kroner

Les også

Oljebremsen får første prioritet: – Ikke en vanlig syklisk svingning

Publisert: