Chevron blir «ultragigant» etter milliardoppkjøp: Største oljeoppkjøp siden Shell kjøpte BG

Chevrons oppkjøp av konkurrenten Anadarko vil gjøre det amerikanske selskapet til et av verdens aller største oljeselskaper. Det blir også den største aktøren i verdens raskest voksende oljeområde, ifølge analytiker.

OPPKJØP: Chevron kjøper seg opp til å bli blant verdens største oljeselskaper.
Publisert: Publisert:

Oppkjøpsplanene ble kunngjort fredag, og innebærer at olje- og gassprodusenten Anadarko Petroleum slukes for 33 milliarder dollar.

Det markerer en av de største overtagelsene i oljebransjen på flere år. Ifølge Dealogic er kjøpet den åttende største energiavtalen noensinne, skriver Wall Street Journal.

Medregnet gjelden som overtas har avtalen en verdi på 50 milliarder dollar, tilsvarende 425 milliarder dollar.

Les også: Rystad spår oljeopptur: – Superprofitten er tilbake

Største siden BG-oppkjøpet

Ifølge Wood Mackenzie-analytiker Roy Martin har det ikke vært gjort et større oppkjøp av et oljeselskap siden Shell slukte BG Group i 2015.

Les også

Rystad Energy: Oljeselskapene fant 2,2 milliarder fat i februar – beste måned siden 2015

Han sier at Chevron nå blir en av «ultragigantene» i olje og gass sammen med ExxonMobil, Shell og BP, og at disse fire nå er i en egen klasse.

– Chevron blir nå med blant ultragigantene, og de tre store blir nå de fire store, sier analytikeren i et notat.

Ifølge Bloomberg hadde det kombinerte selskapet en produksjon på 3,6 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2018, rett bak Shells 3,7 millioner fat om dagen og Exxons 3,8 millioner fat.

Les også: IEA ser neste bølge i amerikansk oljeboom

Blir størst i vekstområde

Les på E24+

Saudi-Arabias største oljefelt minker raskere enn antatt

Chevron skriver at kjøpet av Anadarko, som har reserver på 1,47 milliarder fat oljeekvivalenter, vil styrke selskapets virksomhet i blant annet skiferoljeområdet Permian i Texas og New Mexico, offshore i Mexicogolfen og innen LNG.

Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy påpeker i et notat at Anadarko har attraktive områder i Permian-området, og at Chevron blir «den klare lederen blant alle spillerne i Permian.

Området står for mye av produksjonen og veksten i amerikansk skiferolje, en utvikling som har gjort landet til verdens største oljeprodusent.

– Det sammenslåtte selskapet vil være den absolutt største produsenten i Permian, som er det raskest voksende området i verden, godt foran ExxonMobil, sier Nysveen.

Les også

Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

Anadarko-aksjen til værs

Det skal imidlertid også ha vært andre beilere på banen. Kilder sier til CNBC at Occidental Petroleum hadde et høyere bud inne, men Anadarko gikk likevel for Chevron.

Oppgjøret til aksjonærene blir en blanding av kontanter og aksjer, som setter en pris på 65 dollar per Anadarko-aksje. Det er 39 prosent over siste sluttkurs.

På New York-børsen sendes Anadarko opp 32 prosent fredag, mens Chevron faller 4,8 prosent.

Les også

Storebrand om olje-lobbyisme mot klimakrav: – Kan ikke få trenere

Les også

Skeptisk til Equinors Argentina-satsing

Les også

Kritisk til Jensens oljeaksje-grep: – Meningsløst

Publisert:

Her kan du lese mer om