TotalEnergies skriver ned 38 mrd. kroner i Russland

Franske TotalEnergies tar en nedskrivning på 38 milliarder kroner i første kvartal, blant annet knyttet til et russisk gassprosjekt.

Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Det kommer frem i TotalEnergies’ kvartalsrapport, som legges frem torsdag.

Energiselskapets resultat etter skatt ender på 4,9 milliarder dollar, opp fra 3,3 milliarder dollar ett år tidligere.

TotalEnergies’ justerte resultat etter skatt stiger til ni milliarder dollar i første kvartal, fra tre milliarder dollar i samme kvartal ett år før.

Selskapet øker utbyttet med fem prosent til 0,69 dollar per aksje. Selskapet skal også kjøpe tilbake tre milliarder dollar i aksjer i første halvdel av 2022.

NB! Tidligere ble det oppgitt feil tall for kvartalsresultatet for ett år siden. Saken er rettet 28. april kl. 10.55.

Skriver ned i Russland

Nedskrivningen knyttet til Russland er på 4,1 milliarder dollar (38,2 milliarder kroner).

TotalEnergies sier at selskapet har vurdert sanksjonene som hindrer eksporten av LNG-teknologi til fordel for russiske selskaper og muligheten for å gjennomføre prosjektet Arctic LNG 2, som ledes av selskapet Novatek.

Selskapet har sagt at det ikke vil tilføre mer kapital til prosjekter i Russland, og gradvis vil stanse sin aktivitet i landet.

Selskapet tar også en nedskrivning på 957 millioner dollar etter å ha trukket seg fra North Platte-prosjektet i USA, hvor TotalEnergies eier 60 prosent og Equinor 40 prosent.

Også Equinor har varslet at det kan bli nedskrivninger når selskapet forlater Russland. Equinor har anleggsmidler for 1,2 milliarder dollar, eller rundt 11 milliarder kroner.

TotalEnergies produserte 1,3 millioner fat olje per dag og 1,54 millioner fat oljeekvivalenter i form av gass i kvartalet. Oljeproduksjonen var én prosent høyere enn samme kvartal i fjor, mens gassproduksjonen falt to prosent i samme periode.

Les også

Venter rekordtall for Equinor

Investerer mer i Nordsjøen

TotalEnergies peker på at oljeprisene har steget til over 100 dollar fatet etter Russlands invasjon av Ikraina, og mener situasjonen har forsterket en trend som skyldes mangel på investeringer i olje- og gassprosjekter de siste årene.

Handelen med gass for fremtidige leveranser tyder på at prisene kan bli liggende på rundt 30 dollar per MMBtu, som er mange ganger det normale, påpeker TotalEnergies.

«I denne konteksten mobiliserer TotalEnergies ekstra investeringer for å støtte opp under kortsiktig gassproduksjon i Nordsjøen», skriver selskapet i en melding.

TotalEnergies er blant annet medeier i Snøhvit-feltet i Barentshavet og Troll-feltet i Nordsjøen.

Selskapet og deres partnere har også planer om å utvide eksportanlegget Cameron LNG i Louisiana i USA, for å sikre mer flytende naturgass til verdensmarkedet.

Les også

Hopp for Aker BP i første kvartal

Sterke tall på norsk sokkel

For selskapene på norsk sokkel ser første kvartal meget pent ut. Aker BP meldte torsdag om rekordresultat i første kvartal, og onsdag meldte Vår Energi at resultatet var mer enn doblet fra i fjor.

Tyske Wintershall Dea melder torsdag om et resultat på minus én milliard euro i første kvartal, etter en avskrivning på 1,5 milliarder euro knyttet til russiske eiendeler. Selskapet fortsetter likevel med sin virksomhet i Russland.

Analytikerne venter at Equinor vil levere tidenes resultat i første kvartal, med et justert resultat før skatt på 158 milliarder kroner. Tallene kommer 4. mai.

Les også

Sterkere fra Vår Energi i første kvartal

Publisert: