Ap-ordfører om strømkrisen: – En skvis fra alle kanter

– Jeg får meldinger hele tiden, sier Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand. Han frykter en dyster høst for næringslivet, med nedleggelser, oppsigelser og kriser i kø.

VELKOMST: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (Ap) tok imot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da han besøkte Rec Solar mandag.
Publisert:

– Vi kommer i en veldig krevende situasjon som Ap-ordførere. Store deler av næringslivet blør. Jeg heier på regjeringen, men samtidig så haster dette virkelig nå, sier Skisland.

– Det blir en skvis fra alle kanter.

Skisland er én av 25 ordførere som i et krast brev til regjeringen uttrykker frustrasjon etter flere utspill fra blant andre statsministeren, der han legger press på kraftselskapene og deres eierkommuner.

I brevet etterlyser kommunene svar på hva regjeringen mener de egentlig skal gjøre. Blant annet skriver ordførerne:

«Dersom regjeringen mener at løsningen på krisen ligger hos eierkommunene, så kom til oss med en klar bestilling. Om ikke, så er det kanskje på tide at Regjeringen gir de kommunale eierne anerkjennelse som ansvarlige eiere».

Men deler av brevet til Ap-Sp-regjeringen ble i overkant krast til å komme fra 12 Ap-ordførere, mener Skisland.

– Noen av formuleringene var nok litt vel kritiske mot regjeringen til å komme fra Ap-ordførere. Samtidig er innholdet vesentlig, og jeg kan stå inne for det.

PARTIFELLER: Et Ap-tungt baksete da næringsminister Jan Christian Vestre (t.v.) besøkte Rec Solar i Kristiansand mandag. Her sammen med Kari Henriksen og ordfører Skisland.

– Det haster veldig

Han legger ikke skjul på at han synes det er krevende å være Ap-ordfører om dagen.

– Det er noe med å formidle at vi stoler på at det kommer gode tiltak – og at det haster veldig.

Stoler du på at det kommer gode tiltak tidsnok?

– Jeg vet at det jobbes intenst med å finne gode tiltak. Jeg har tillit til regjeringen. Men samtidig er det viktig å formidle at det haster.

Skisland er ordfører i kommunen hvor Rec Solar holder til. Forrige uke ble det kjent at solcelleselskapet stopper produksjonen på grunn av høye strømregninger. Ordføreren frykter at flere må ta lignende grep utover høsten.

– Jeg frykter nedleggelser, oppsigelser og kriser for mange. Jeg får meldinger hele tiden.

STENGER: Ordfører Jan Oddvar Skisland sammen med verkssjef i Rec Solar, Rune Almaas, tidligere denne uken.

– Har få virkemidler

Ap-ordføreren understreker at han tåler at statsministeren peker på eierkommunene til kraftselskapene som én av løsningene på krisen.

– Men på Sørlandet er det så lite nedbør nå at bare det å sende den minste vannføringen, som vi er forpliktet til på grunn av fiskebestanden, bidrar til at fyllingsgraden synker. Så lite påfyll er det nå. 

– Vi sitter med få virkemidler. Vi kan si noe om fyllingsgrad og hvor mye strøm som skal produseres, men nå er det ikke noe å gå på.

Kristiansand-ordføreren sier at et av virkemidlene kunne ha vært en oppfordring til kraftselskapet fra eierkommunene til å inngå fastprisavtaler med bedriftene.

– Men det er også problematisk med tanke på konkurranseforhold, så her avventer vi også hva regjeringen kommer med.

Les på E24+

Strømprisen enkelt forklart

– Vi er i en egen divisjon

– Vi nærmer oss noe som kan være tiltak for næringslivet, var beskjeden fra næringsminister Jan Christian Vestre etter et møte med NHO og LO tirsdag.

Så langt har imidlertid ingen lagt en løsning på bordet. SV sa torsdag at de bare vil akseptere at strømstøtte til bedrifter gis som lån. På grunn av dette har Høyre bedt om forsikringer fra regjeringen om at de fortsatt vil lage en støtteordning, og Frp-leder Sylvi Listhaug har bedt regjeringen droppe SV i strømforhandlingene.

Sørvest-Norge har snittpris på 5,76 kroner kroner kilowattimen lørdag, som er landets klart høyeste, viser tall fra NordPool. Fredag passerte prisen seks kroner for første gang.

Dette er kun den rene kraftprisen, og inkluderer ikke nettleie og avgifter.

– Poenget er at vi er i en helt egen og spesiell divisjon på strømpriser, og vi må ha løsninger som kan håndtere det, sier Kristiansand-ordføreren.

Les også

Ny strømpristopp i hele Sør-Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om