Store havvindtildelinger i Skottland – Equinor og Aker Offshore Wind utelatt

Flere norske selskaper fikk lisens til å utvikle havvind i Skottland etter en stor tildelingsrunde. Equinor og Aker Offshore Wind var derimot ikke blant dem.

BW Ideol, Fred. Olsen Seawind og Magnora Offshore Wind skal utvikle havvind utenfor kysten av Skottland.
Publisert:

Skotske myndigheter har mandag tildelt havvindlisenser i 17 områder rundt mye av den skotske kysten. Den totale produksjonskapasiteten er på nesten 25 gigawatt, ifølge en pressemelding.

På tre av prosjektene er selskaper notert på Oslo Børs involvert.

BW Ideol skal sammen med selskapene Baywa og Elicio utvikle en flytende havvindpark med en produksjonskapasitet på 960 megawatt, ifølge en melding. Lisenskostnaden er 33 millioner pund.

BW Ideol-aksjen stiger over 27 prosent på Oslo Børs rundt klokken 15.30 mandag.

Fred. Olsen Seawind, som er heleid av børsnoterte Bonheur, skal sammen med svenske Vattenfall utvikle et flytende havvindprosjekt med produksjonskapasitet på 798 megawatt, ifølge en melding. Lisenskostnaden er 20 millioner pund.

Magnoras datterselskap Magnora Offshore Wind skal utvikle et havvindprosjekt med en produksjonskapasitet på 500 megawatt, ifølge en melding. Prosjektet er en blanding mellom flytende og bunnfast havvind, og skjer i samarbeid med blant andre det fransk-amerikanske leverandørkonsernet TechnipFMC. Lisenskostnaden er 10,3 millioner pund.

Magnora-aksjen er opp over 17 prosent rundt klokken 15.30.

Til sammenligning er det bygget ut 26 gigawatt havvind i Europa de siste 12 årene. I Norge skal det lyses ut lisenser på 4,5 gigawatt havvind i første konsesjonsrunde i de to områdene Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

Les også

Norske selskaper kjemper om skotske vindlisenser: – Det bør være nok til alle

Equinor og Aker Offshore Wind utelatt

Equinor hadde også en søknad inne i lisensrunden, men ble ikke tildelt noen rettigheter i denne omgang.

– Vi er selvsagt skuffet over det at vi ikke lykkes denne gangen. Når det er sagt så kommer det flere muligheter fremover, inkludert i Skottland hvor håper vi på å få videreført erfaringen vi har bygd opp i flytende havvind, sier talsperson Magnus Frantzen Eidsvold i Equinor til E24.

– Vi har en disiplinert vekstrategi innenfor havvind. Vi forventer ikke å vinne alle auksjonene vi deltar i, og vi vil konkurrere og vinne på det som skape lønnsom vekst innenfor havvind.

Aker Offshore Wind hadde også søkt, men ble heller ikke tildelt noen rettigheter. E24 har vært i kontakt med selskapet, som ikke ønsker å kommentere dette ytterligere.

Aker Offshore Wind er etter nyheten den store taperen på Oslo Børs mandag. Aksjen faller nesten 19 prosent ved 15.30-tiden.

– Vi tar kunngjøringen av ScotWind-lisensene til etterretning, og selv om vi er skuffet over ikke å ha lyktes med våre bud er vi innstilt på å fortsette å jobbe for å utvikle flytende havvind i Storbritannia i fremtiden, sier kommunikasjonsdirektør i Aker Offshore Wind, Ivar Simensen.

– Dette vil ikke påvirke vår globale vekststrategi, vi fortsetter å utvikle porteføljen og søke muligheter internasjonalt, sier Simensen.

Les også

Equinor i boks med en av USAs største kontrakter for havvind

Første tildeling på et tiår

Totalt fikk skotske myndigheter inn 74 søknader til den såkalte Scotwind-auksjonen. Tildelingsrunden er den første på mer enn et tiår, og den første siden forvaltingen av havvindrettigheter ble overført til Skottland, ifølge en pressemelding.

De fleste av de 17 områdene ligger utenfor østkysten av Skottland, inkludert prosjektene til BW Ideol og Fred. Olsen Seawind. Magnora Offshore Winds område ligger i nordvest.

Skottland får inn rundt 700 millioner pund i avgifter i forbindelse med lisenstildelingene. Det tilsvarer mer enn 8,3 milliarder norske kroner med dagens kurs.

– Variasjonen og størrelsen på prosjektene som vil gå videre til de neste stadiene viser de bemerkelsesverdig fremskrittene innen havvind-sektoren, og at er et klart tegn på at Skottland er klare for å bli en stor hub i den videre utviklingen av denne teknologien i årene som kommer, sier Simon Hodge, sjef i Crown Estate Scotland, som står for tildelingene.

Publisert: