Riggmeklingen i gang: 1.586 riggansatte kan streike fra fredag

Torsdag morgen starter meklingen mellom fagforeningene Safe og Industri Energi og arbeidsgiverne i Norges Rederiforbund. Blir de ikke enige blir det storstreik fredag.

STREIKEFARE: Fagforeningene Safe og Industri Energi har meldt plassoppsigelse for over 1.500 riggansatte, om man ikke kommer til enighet med Rederiforbundet
Publisert: Publisert:

Torsdag morgen starter mekling mellom Norges Rederiforbund og fagforeningene Industri Energi og SAFE.

De skal bli enige om lønnsreguleringer for ansatte på flyttbare innretninger (flyterigger) samt plattformboring på permanente innretninger på norsk sokkel.

Meklingsfristen er satt til midnatt. Industri Energi har varslet plassfratredelse for 19 bedrifter på 21 installasjoner, for totalt 922 medlemmer, og Safe har varslet plassfratredelse for 664 av sine medlemmer.

Årets oppgjør er et mellomoppgjør og baseres på den økonomiske situasjonen og utsiktene for året som kommer, samt pris- og lønnsutvikling i samfunnet for øvrig, skriver Rederiforbundet i en melding.

– Kravene fra arbeidstakersiden lå langt over «frontfaget» og skiller seg vesentlig fra hva andre grupper i samfunnet har oppnådd. Vårt utgangspunkt er uansett at partene kommer fram til enighet i løpet av meklingen, sier forhandlingsleder Jakob Korsgaard i Norges Rederiforbund, som også er direktør i Maersk Drilling Norge.

Les på E24+

Slik henter Trøim milliardrigger på billigsalg

«Tilbudet gjenspeiler ikke lønnsutviklingen»

Fagforeningen Safe forklarer at de tok forhandlingene til mekling «fordi det siste lønnstilbudet fra Norges Rederiforbund ikke gjenspeiler lønnsutviklingen for likelydende personell på likelydende tariffavtaler innen området.»

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi var klar på at avstanden mellom partene var for stor da forhandlingene brøt sammen i slutten av mai.

– Våre medlemmer og tillitsvalgte har tatt stort ansvar gjennom årene med krise. Riggnæringen er nå på vei opp, da er det rett og rimelig at vi skal ha kompensert, sa Alfheim i en uttalelse den gang.

I forbindelse med at selskapet før helgen la meldte plassoppsigelse uttalte han at de møtes til mekling med mål om «best mulig økonomisk resultat» for medlemmene.

Les også

Dolphin Drilling slår seg selv konkurs

Her kan det blir streik

En rekke rigger vil bli rammet av en eventuell streik i riggsektoren. Dette gjelder blant annet Statfjord C hvor 92 ansatte vil bli tatt ut i streik. Totalt har de to fagforeningene har valgt å ta ut 1.586 riggansatte i en eventuell streik.

Den Saipem-eide riggen Scarabeo 8, som for tiden arbeider for Aker BP og Vår Energi er den riggen som vil bli hardest rammet i en eventuell streik. Totalt vil 245 ansatte fra Saipem og Nes Global Talent bli tatt ut dersom partene ikke kommer til enighet.

De to fagforeningene vil også ta ut 79 Odfjell-ansatte som jobber på Johan Sverdrup-feltet, som er den desidert største utbyggingen på norsk sokkel de siste årene.

Også Seadrill-riggen West Hercules kan bli hardt rammet, ettersom de to fagforeningene har varslet plassoppsigelse for 168 ansatte.

Publisert:

Her kan du lese mer om