NVE-forslag kan sikre flere hurtigladere: – En kjempeseier

Norsk elbilforening stråler etter et NVE-forslag som de mener vil gjøre hurtigladere i distriktene mer lønnsomme. – Alt tyder på at dette er en kjempeseier, sier foreningen.

BILLIGERE DRIFT: Driften av hurtigladere i distriktene kan bli billigere hvis NVE får gjennomslag for sitt forslag til nytt system for nettleie, og elbilforeningen jubler. Her hurtiglades en BMW i3 i Sarpsborg.
Publisert: Publisert:

Onsdag la NVE-direktør Kjetil Lund frem et forslag om nytt system for nettleie, hvor ett av grepene er å endre nettleien for hurtigladere til elbil.

– Dette forslaget vil gjøre det billigere og mer lønnsomt å installere hurtigladere i distriktene og rundt om i det ganske land, så man får en god infrastruktur for lading også der, sier Lund til E24.

Norsk elbilforening er strålende fornøyd, selv om de ikke vet nøyaktig hvor mye operatørene av hurtigladere i distriktene vil spare på forslaget.

– Da må vi vente og se litt mer konkrete tall fra NVE og nettselskapene, men alt tyder på at dette er en kjempeseier for elbilforeningen og elbilistene i Norge, sier Erik Lorentzen, leder for fag og rådgivning i Norsk elbilforening, til E24.

Les også

NVE foreslår nytt system for nettleie

Lorentzen er enig med NVE-sjefen i at forslaget kan gjøre det mer lønnsomt å bygge ut hurtigladere i hele Norge.

– Og det er vi helt avhengige av når vi fremover bare skal kjøpe elbiler, sier han.

Stortinget har bestemt at det ikke skal selges nye fossile biler etter 2025, og for å sikre at ladingen går smertefritt kreves det ifølge elbilforeningen minst 1.000 nye hurtigladere i året frem til 2025.

Les også

Elbillading kan bli dyrere – om ettermiddagen

Vil måle toppene per døgn

NVE foreslår at nettleien for hurtigladere skal beregnes ut fra effekttoppen (det tidspunktet hvor belastningen på nettet er størst) hvert døgn, og ikke hver måned.

Det vil ha lite å si for hurtigladere som er i jevn bruk, men kan gjøre det billigere i distriktene hvor bruken er mer ujevn.

«For ladepunkter som har noen store effekttopper i løpet av måneden, vil forslaget i mange tilfeller innebære at nettleien blir redusert. Hurtigladestasjoner utenfor de store byområdene har typisk et slikt forbruk», skriver NVE.

– Det gjør rett og slett at ladeoperatørene får en mer rettferdig betaling for nettet, så man slipper å betale for effekttopper man ikke har. Man betaler heller for de toppene man faktisk har. Det er mye mer rettferdig, og det gir et lavere kostnadsnivå i Distrikts-Norge, sier Lorentzen.

Les også

«Klimakur»: Mindre rødt kjøtt og flere elbiler

Kan spare på lading

Forslaget til nytt system for nettleie skal bidra til å flytte mer forbruk bort fra toppene morgen og kveld, for å utnytte nettet smartere. Det kan også gjøre det dyrere å lade elbil «usmart», ifølge NVE.

I noen av NVEs modeller øker ladekostnaden med om lag 1.500 kroner i året hvis du lader på de minst smarte tidspunktene. Å lade å om kvelden og natten vil derimot i de fleste modellene spare deg for 450 kroner i året, sammenlignet med i dag.

Les på E24+

Slik stålsetter bensinstasjonene seg på en fremtid uten bensin

Lorentzen mener mange elbilister allerede lader på natten, og stiller spørsmål ved om det er nødvendig å endre hele tariffsystemet for å sikre at alle flytter ladingen sin.

– Jeg tror det er andre måter å få det til på som kan være mer effektive, sier han.

Blant annet burde man først prøve ut å informere elbileiere om at de bør lade om natten, sier han.

Les også

NAF krever flere ladestasjoner i 2020

Publisert: