- Forstår ikke hvordan gasslekkasjen skal stoppes

En gassky over plattformen hindrer fly og båter i å nærme seg.

LEKKASJE: Totals Elgin-Franklin plattform, her fotografert 29. mai 2009, er evakuert etter at det er oppdaget en gasslekkasje.
Publisert:

En plattform i Nordsjøen er omkranset av en gassky etter en lekkasje, som førte til evakuering av over 230 arbeidere.

– Nå tyder alt på at det vil bli svært vanskelig å stoppe utblåsningen. Gassen strømmer fritt ut, og det er umulig å komme om bord på denne plattformen igjen, sier Frederic Hauge i Bellona til NRK.

Hauge er usikker på om det finnes utstyr som kan bore en slik brønn fordi man må holde seg så langt unna gasskyen.

- Dette er en ordentlig ekkel brønn, med kanskje verdens høyeste trykk, ned på 6000 meter. Jeg forstår egentlig ikke hvordan denne skal kunne stoppes, sier Hauge.

Uten kontroll

Lekkasjen startet søndag ved en olje- og gassplattform i Elgin- og Franklin-feltene, som har franske Total som operatør. Plattformen ligger om lag 240 kilometer fra Aberdeen på østkysten av Skottland.

– Folk 11 kilometer unna kan se en gassky som kommer fra Total-riggen, sier Jake Molloy, som er leder for olje- og gassarbeidere i fagforeningen RMT.

– Brønnen det er snakk om, har skapt problemer for Total en god stund. Det ble besluttet å stenge den av, men så begynte det å utvikle seg en hendelse i helgen, sier han videre til nyhetsbyrået Reuters.

– Dramatisk

Flesteparten av de 238 ansatte på plattformen ble evakuert så snart lekkasjen ble oppdaget, mens 19 personer ble igjen. Etter hvert ble også de gjenværende 19 evakuert, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hovedredningssentralen Sør-Norge videreformidlet kontakt mellom britisk sektor og Ekofisk søndag. Ekofisk sendte ut helikoptre og hjalp til med evakueringen fra plattformen, opplyser hovedredningssentralen til NTB.

Årsaken til gasslekkasjen er ikke kjent. Total ønsket mandag kveld ikke å gi noen umiddelbar kommentar om situasjonen.

– Kan ta måneder

Ifølge Jake Molloy er det kun én måte å få bukt med lekkasjen på, nemlig å bore en reservebrønn som kan ta av for trykket.

– Men dette vil trolig ta flere måneder og koste store summer. I mellomtiden kan mye gass bli sluppet ut i atmosfæren, sier en britisk ingeniør.

Publisert: