Geitungen kan gjøre Sverdrup større

Oljefunnet på Geitungen kan bidra til å gjøre Johan Sverdrup til det største oljefunnet på norsk sokkel noensinne.

FANT MER: Ansatte i Statoil gleder seg etter at de fant en 35 meter høy oljekolonne i Geitungen-prospektet på Utsirahøyden i Nordsjøen.
Publisert:

Med mellom 140 og 270 millioner fat oljeekvivalenter, er Geitungen omtrent halveis oppe på listen over de største petroleumsfeltene på norsk sokkel (se liste lenger ned i saken).

Les også: Statoil med nytt, stort funn

Likevel, bare tre kilometer sør for Geitungen, jobber Statoil, Det Norske og Lundin med å kartlegge det som kan vise seg å være blant de fem-seks største oljefeltene på norsk sokkel noensinne.

- Vi har indikasjon på at det er kontakt mellom Johan Sverdrup og Geitungen, men sikre er vi ikke. Uansett vil Geitungen bli tatt med i det arbeidet vi nå gjør for å forberede Johan Sverdrup-feltet, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til E24.

Grafikken viser de 40 største oljefunnene på norsk sokkel, målt etter antall oljeekvivalenter.

Johan Sverdrup inneholder med stor sannsynlighet mer enn 1.000 millioner fat oljeekvivalenter, noe som gjør det til et «elefantfelt».

- Vi sikter på å kunne gi et estimat for feltet ved årsskiftet. Det er en utfordring at feltet er så stort, og det må derfor bygges gode geologiske modeller før vi kan komme med noen nye anslag for feltets størrelse, sier Skauby.

Frem mot årsskiftet vil det bli boret enda tre til fire avgrensningsbrønner.

Kanskje Norges største

Hos Arctic Securities er anslaget for Johan Sverdrup høynet etter Geitungen-funnet. Mens Arctic tidligere anslo Johan Sverdrup til å inneholde mellom 1.700 og 3.300 millioner fat olje, tror Arctic-analytikerne nå at det finnes mellom 1.840 og 3.570 millioner fat olje på feltet.

- Det høres ut som et fornuftig anslag, sier administrerende direktør Erik Haugane i Det norske til E24.

Med Arctics anslag ligger Johan Sverdrup an til å kunne bli det største feltet noensinne på norsk sokkel.

I Oljedirektoratets siste rapport for ressursene på norsk sokkel, anslås Statfjord å skjule 3.581 millioner fat olje.

Ekofisk, som var det første funnet på norsk sokkel i 1969 og som fortsatt produserer, anslås å inneholde 3.477 millioner fat olje.

- Ny teknologi

Anslagene for Johan Sverdup inkluderer altså de nærliggende feltene. Inkluderes Statfjord Nord og Statfjord Øst, kommer oljefunnet på Statfjord-feltet opp i 4.800 fat.

- Det skal vel litt til for at vi nå opp dit, men Johan Sverdrup skal bygges ut i en tid med langt bedre lete- og utvinningsteknologi, sier Haugane.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Feltet skal produsere i minst 40 år, så når vi om 50-års tid skal gjøre opp status for norsk sokkel, kan det godt vise seg at Johan Sverdrup var det feltet som ga oss mest olje, sier Haugane.

STØRST? Johan Sverdrup-feltet ligger rett vest for Stavanger, og dekker 190 km2. Det er stort nok til å dekke hele oljebyen i sørvest.

Les også: «Elefantfunnet» kan produsere til 2050

Plan til jul

Statoil er av partnerne valgt som operatør for Johan Sverdrup, og jobber nå med planer for utbygging av feltet.

Samtidig med et nytt estimat for Johan Sverdrups størrelse, vil det også komme en skisse til plan for utbygging ogf drift av «elefantfeltet». Valg av teknisk løsning vil skje i løpet av 2013, og søknad om utbygging vil sannsynligvis bli sendt staten i 2014.

- Vi sikter da mot produksjonsstart mot slutten av 2018, sier Skauby i Statoil.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om