Enighet i sokkeloppgjøret
Klokken fire natt til lørdag ble oljearbeiderne- og selskapene enige om ny tariffavtale for produksjon på norsk sokkel.
Fire timer etter fristen for meklingen mellom oljeselskapene og oljearbeiderne var ute kom partene frem til en enighet om ny tariffavtale.
Arbeidstakerorganisasjonene Lederne, Safe og Industri Energi melder alle at etter en krevende runde med forhandlinger kom en frem til en avtale alle parter kan leve med.
Oppgjøret gir et generelt tillegg på kr. 9100 og skifttillegget øker med kr. 1,50, skriver Lederne i en pressemelding.
Til samfunnets beste
Lederne melder videre at forhandlingene har vært krevende, og at årsaken til at det har tatt så lang tid å komme frem til en løsning er at organisasjonen ønsket å få motkravene fra Norsk Olje og Gass (NOG) fjernet. Det gikk NOG, som representerte oljeselskapene, med på i dag morges, heter det i pressemeldingen.
- Vi har i tråd med tradisjonen i den norske samarbeidsmodellen sammen funnet løsninger til samfunnets beste og tatt ansvar i en krevende situasjon, sier Ledernes nestleder Liv Spjeld By og Per Helge Ødegård, tillitsvalgt for Lederne i Statoil.
Forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass understreket lørdag morgen i en pressemelding at forhandlingene har vært tøffe, og at det nå vil komme en overgangperiode hvor en setter med en utvalg som skal sikre at den nye avtalen innføres så smertefritt som mulig.
- Det har vært krevende forhandlinger med flere ulike problemstillinger som måtte løses. Oppgjøret er innenfor rammen av frontfaget, men ble dyrt. I den utfordrende situasjonen næringen er i for tiden, var det likevel avgjørende for oss å finne en løsning for å unngå streik, sier han.
Hodneland kommenterer ikke på om NOG er fornøyd tross at de måtte gå vekk fra motkravene de stilte arbeiderne.
6 prosent av produksjonen
Hvis det ble streik ville 6 prosent av oljeproduksjonen kunne bli rammet.
På forhånd var det varslet at dette kunne presse oljeprisen opp, kanskje til over 50 dollar fatet.
SAFE hadde varslet at de ville ta ut sine medlemmer i streik, dersom forhandlingene ikke førte frem.
Oljetransportstreiken er over
– Dersom Norsk olje og gass opprettholder sine massive angrep på tariffavtalen vår, og det blir streik, har vi fire dagers varslingsfrist før vi kan utvide streiken til flere selskaper og installasjoner, sa første nestleder og tariffansvarlig i SAFE, Roy Aleksandersen, i forkant av løsningen.
I tillegg til SAFE, meldte Lederne om streik for 75 medlemmer og Industri Energi for 524 medlemmer, om meklingen ikke førte fram.
En eventuell streik ville rammet feltene Balder, Ringhorne, Jotun, Gjøa og Vega.
Ny hverdag
Lederne skriver i sin pressemelding at organisasjonene gikk inn i meklingen med uvanlig stor avstand mellom partene, etter et raskt brudd i forhandlingene den 30. mai mellom dem og Norsk olje og gass.
Forbundsleder for Industri Energi, Leif Sande, mente på forhånd av meklingene at det var stor sjans for at det ville bli streik.
– Hoveduenigheten går på at arbeidsgiver ikke vil innrette seg etter frontfagets ramme som sier 2,4 prosent i lønnsøkning, sa Sande til E24 tirsdag ettermiddag.
Riggarbeiderne tapte i Høyesterett
Norsk Olje og Gass gjorde det på sin side på forhånd helt klart at de mener oljearbeiderne må tilpasse seg en ny hverdag og dermed fire noe på kravene til både arbeidsrettigheter og lønninger.
– Vi mener næringen må tilpasse seg et varig, lavere kostnadsnivå og samtidig bedre vår konkurransekraft for å kunne bevare flest mulig arbeidsplasser, skrev forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass i en pressemelding.