Dette viste de frem på ONS: Slangerobot, gaming og el-racerbil

Dette viste de frem på oljemessen i Stavanger. Se bildene nederst i saken.

SLANGEROBOT: Equinor håper denne undervannsfarkosten skal hjelpe til med å effektivisere operasjonene på havbunnen.
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): På oljemessen kjemper utstillerne om publikums oppmerksomhet denne uken.

Med 20.000 kvadratmeter til rådighet fordelt på ni haller har alt fra oljeselskaper til industriaktører og små teknologibedrifter vist seg frem.

Ikke overraskende preges hallene av navnene fra olje- og gassindustrien.

Les også: (+) ONS: Dette er de ukjente tungvekterne

Men også aktører som den elektriske bilsportgrenen Formula E har funnet veien til oljebyen, mens storbanken DNB har tatt med seg sin robot fra kontorene i Bjørvika (se bilder nederst i saken).

Ved Equinors plass var det slangeroboten som kanskje vekket mest oppmerksomhet.

Oljeselskapet går på nyåret i gang med testingen av roboten som skal kunne fungere som en selvgående «vaktmester» på havbunnen.

Les også: Letetopper tror det kan gjøres flere store funn på norsk sokkel

Undervannsfarkosten skal gjøre vedlikeholds- og inspeksjonsoppgaver. Dette kan være å skru på ventiler eller filme rørledninger for å finne feil.

Den er utviklet av selskapet Eelume sammen med Equinor og Kongsberg Maritim, og i første kvartal neste år starter testingen på Åsgard-feltet i Norskehavet.

– Dette er en gamechanger hvis vi får det til sånn som vi håper, når det kommer til både enkelt vedlikehold og inspeksjon subsea, sier produksjonsdirektør for Åsgard, Halvor Engebretsen.

SAMLET OLJEBRANSJEN: Utstillingsområdene ved ONS i Stavanger.

Målet er å kunne utføre oppgavene under havoverflaten mer effektivt.

– Jeg er ute etter at det blir penger ut av dette, det må synes på bunnlinjen vår. Vi ser et betydelig potensial på to områder, enkelt vedlikehold og inspeksjon. Så er det i forhold til oppetid, hvor effektivt vi drifter, sier Engebretsen.

– Jeg skal ikke si noen tall, for jeg vil se at det fungerer først, men gitt at det fungerer slik som vi håper vil det gi god effekt på bunnlinjen vår, sier han.

Les også: Saudi-Arabias statlige oljegigant sponser den norske oljefesten: – Det er en skam

Undervannsentreprenøren Subsea 7 stiller også med noen av sine teknodingser, deriblant selskapets «Electrically Heat Traced Flowline»-teknologi. Enkelt sagt er dette varmekabler rundt rørledningen, som sikrer en konstant og riktig temperatur.

– Det har vært veldig bra. Vi har hatt mange innom på besøk. Vi har snakket mye med leverandører og kunder. Det er derfor vi er her, sier kommunikasjonssjef Jan Roger Moksnes i Subsea 7.

Teknologien blir viktig for Aker BPs Ærfugl-utbygging, der den skal brukes på 21 kilometer med rørledninger.

RØRTEKNOLOGI: Kommunikasjonssjef Jan Roger Moksnes i Subsea 7 viser frem teknologien som holder rørledningene passe temperert.
NYTT NAVN, NY TEKNOLOGI: Kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum i Equinor prøver ut hologrambriller på selskapets stand med konserndirektør for Teknologi, prosjekt og boring, Margareth Øvrum, som entusiastisk tilskuer.

– Litt boom

Volda-baserte Vertikal Service fikk som mange andre leverandører til olje- og gassindustrien merke nedturen da oljeprisen falt.

Nå har oljeprisen passert 75 dollar per fat, og aktiviteten er på vei opp igjen.

– Det er stor forskjell. Vi har vært hardt rammet av nedgangen, og har måttet omstille. Vi merker nå at det er litt boom med mange nye jobber, sier administrasjonsleder Stine Veie Haug.

Les også: Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

Selskapet med 30 ansatte leverer blant annet inspeksjonstjenester til offshoreindustrien.

– Vi har så vidt begynt å bygge oss opp igjen etter nedgangen som var, sier Haug.

På messen er det treff av nye og gamle kontakter som prioriteres.

– Vi har en del nye kunder som vi ønsker å etablere mer kontakt med. Det er også en god måte å treffe flere på, sier Haug.

OPPTUR: Etter noen tøffe år peker pilene riktig vei for Vertikal Service, som kunne lokke med en luftig opplevelse ved sin stand.
DIGITAL VERT: DNBs robot var på plass i Stavanger.
FOR DEN BILINTERESSERTE: HitecVision-gründer Ole Ertvaag er kjent for sin omfattende bilsamling. På standen til HitecVision-eide Point Resources hadde han stilt ut en av bilene sine, en Lamborghini Miura
. var det mulig å prøve en kjøretur i simulatoren ...
... med bilen fra Formula-E.
Eller i simulatoren til Oceaneering som brukes til opplæring i tilknytning til havbunnsoperasjoner.
Visual Engineering driver med teknisk kommunikasjon for forskjellige industrier, inkludert olje og gass, ved bruk av virtuell virkelighet, basert på gamingteknologi. – Det kommer en ny generasjon med offshorearbeidere som vil sitte på land med fjernstyring, sier Visual Engineering-sjef Ole Olsen.
China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) var på plass på oljemessen.
Havbunnsinstallasjoner i forskjellige varianter.
Stein Danielsen fra IT-selskapet Cognite viser frem hvordan IT-plattformen deres leverer realtidsdata fra Ivar Aasen-feltet i Nordsjøen rett til Aker BPs stand.
Les også

Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

Les også

Satser 15 milliarder dollar i Brasil

Les også

– Det er jo store grep

Publisert:

Her kan du lese mer om