Høyeste oljepris på over tre år: – Trump trumfer alt

Oljeprisen bykset onsdag til 72 dollar fatet, til dels på grunn av frykt for at USA skal gå til militær handling i Syria. – Trump trumfer alt, sier analytiker.

SKAPER USIKKERHET: Oljeprisen har steget med rundt fem dollar denne uken, til 72 dollar fatet. Noe av årsaken er USAs trusler om rakettangrep etter rapporter om nok et gassangrep mot sivile i Syria. Dette er Alison Wise, som er en del av mannskapet på hangarskipet USS Harry S. Truman, som nå er på vei til Midtøsten fra havnen Naval Station Norfolk i Virginia.
Publisert: Publisert:

Onsdag hoppet oljeprisen for tredje dag på rad, og en stund lå den over 73 dollar fatet, etter å ha startet dagen på 70 dollar fatet.

På det meste var oljeprisen opp over fem dollar fra starten av uken, og handlet på de høyeste nivåene siden sent i 2014.

Utover kvelden stabiliserte oljeprisen seg på et noe svakere nivå. Nordsjøoljen Brent handlet til like under 72 dollar fatet, mens USA-oljen WTI handlet til 66,68 dollar fatet.

En av årsakene til oljeprishoppet er trusler fra Donald Trump på meldingstjenesten Twitter om at Russland må gjøre seg klar for amerikanske mottiltak hvis de skyter ned amerikanske missiler som avfyres mot Syria.

Skulle USA gå til angrep på Syria, eller trappe opp konflikten mot støttespillerne Iran og Russland, kan det få konsekvenser for oljeprisen. Det kan for eksempel skjed ved at USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran.

– Det er lett å forklare oljepris nå. Trump trumfer alt akkurat nå, sier DNB Markets-analytiker Torbjørn Kjus i en melding til E24.

Det kom også ferske oljelagertall fra USA onsdag, som Kjus tolket som moderat negative for oljeprisen.

Det prellet likevel av på markedet, som også fikk nyheter om at Saudi-Arabia har avskåret et missil som Houthi-militsen i Jemen skal ha avfyrt mot hovedstaden Riyadh.

– Gass-drepende dyr

Ifølge flere medier samler USA nå støtte til et mulig angrep mot Syria, etter rapporterer om det som skal være et gassangrep mot syrisk sivilbefolkning. I Trumps melding legger han delvis skylden på Russland.

– Dere burde ikke være partnere med et gass-drepende dyr som dreper folket sitt og nyter det, skrev USAs president på Twitter, med en henvisning til Syrias president, Bashar al-Assad.

Spørsmålet nå er om Trump vil angripe Syria, eller om han også kan gjeninnføre sanksjoner mot Iran, som også støtter Syria.

– Det er nøkkelen. Er dette et nålestikk, eller er det noe som fører til eskalering? spør John Kilduff, partner i energi-hedgefondet Again Capital, ifølge CNBC.

Forventer større prisvariasjoner

DNB-Kjus har lenge spådd at oljeprisen vil kunne variere mer fremover, fordi oljelagrene ikke lenger er like fulle som de har vært de siste årene. De fulle lagrene har fungert som en støtpute mot store variasjoner i prisen, men nå er denne effekten redusert.

«Så langt i 2018 har vi sett et intervall i oljeprishandelen på 8,50 dollar, eller 13 prosent av snittprisen som så langt har vært på 67,40 dollar fatet», skrev Kjus i et notat onsdag.

«Jeg er sikker på at vi kommer til å se et større intervall enn 13 prosent før dette året er over. For å nå fjorårets intervall på 41 prosent må vi se Brent-prisen øke til 90 dollar fatet eller falle til 44 dollar fatet», skrev han.

De siste 23 årene har det årlige intervallet mellom høyeste og laveste oljepris vært på 50 prosent, og de siste fem årene har snittet vært på 48 prosent.

«Et årlig intervall på 13 prosent ville være uten sidestykke, så bare forbered dere på mer bevegelse i oljeprisen», skriver han.

Statoil-løft på børsen

Oljeprisløftet har naturlig nok hjulpet energiaksjene her hjemme, sammen med Oslo Børs.

Statoil-aksjen er opp rundt ti kroner denne uken, og handler på nivåer den ikke har sett siden 2008, da oljeprisene lå på godt over 100 dollar fatet. Aksjen som var nede i 97 kroner ved starten av 2016, handles nå til nær 200 kroner.

Både AkerBP og Statoil er opp rundt 13 prosent så langt i år, og sistnevntes børsverdi er nå på hele 666 milliarder kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om