Fryser lederlønn i Statoil

Mens oljebremsen stadig krever flere ofre, tar den norske oljegiganten nå nye grep for å skrelle kostnadene.

FRYSER LEDERLØNN: Her er konsernsjef Eldar Sætre i Statoil avbildet i forbindelse med en presentasjon.
Publisert:

Konsernsjef Eldar Sætre slenger nå sparesleggen mot sine nærmeste, og innfører lønnsfrys for alle ledere og fagpersoner som står utenfor avtaleverket i 2016.

Det fremgår i en intern melding som ble sendt ut til ansatte onsdag morgen.

I meldingen heter det at Statoil har «besluttet å fryse lønninger i 2016 for ledere, toppledere og ledende fagpersoner», ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er riktig. Vi er inne i en periode med store omstillingsbehov for norsk industri. Da mener vi det er riktig å gjøre flere tiltak, inkludert denne lønnsfrysen, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til E24.

Ledergrepet lanseres få uker etter at Statoil gikk ut med et uvanlig bredt sluttpakke-tilbud til samtlige ansatte, med mål om å fjerne inntil 1500 av dem innen året er omme.

Les også

Statoil-topp om kostnadsnivået i oljebransjen: – Kunne tatt tak i det

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil

Må følge bedriftsavtalen

Lønnsfrysen gjelder ledere og fagpersonell på de fire øverste nivåene i konsernet. Den gjelder kun de som står utenfor avtaleverket. Statoil er en tariffbundet bedrift, og kan derfor ikke fryse lønninger til de som omfattes av bedriftsavtalen.

– For disse vil lønnsforhandlinger gjennomføres til våren på vanlig måte, sier Glad Pedersen, som ikke har noe tall for hvilke ledere som får fryst lønnen og ikke.

– Hvor lenge har dette vært bestemt?

– Dette er en beslutning som er tatt nå, men vi har over tid jobbet med et bredt spekter tiltak for å kutte kostnader og bedre vår konkurransekraft.

Les også

Herbjørn Hansson tippet dagens oljepris på 28 dollar for ett år siden

Mener oljenedturen etter nyttår viser behovet

– Har det kraftige oljeprisfallet etter nyttår påvirket beslutningen?

– Vi startet med tiltak for å kutte kostnader og bedre vår konkurransekraft da oljeprisen fortsatt var høy. Men det er klart at situasjonen i markedet nå understreker behovet for en slik lønnsfrys, svarer Statoil-toppen.

– Kan øvrige ansatte vente seg lønnsvekst i år?

– Tariffavtalens bestemmelser regulerer hvordan lønnsoppgjør gjennomføres. Her blir det lønnsoppgjør på ordinær måte til våren. Det er ikke grunnlag for å spekulere i utfallet av disse forhandlingene.

Les også

Statoil-topp om kostnadsnivået i oljebransjen: – Kunne tatt tak i det

Les også

Lundin-sjefen roser Statoils milliardkutt - men kjører solo på nabofeltet

Les også

– Vi har spart 40 til 50 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om