Aker Energy fant olje på den andre av tre brønner i Ghana

Kjell Inge Røkkes oljesatsing i Ghana fortsetter å bære frukter. Etter å ha funnet olje i andre brønn på rad skal selskapet bore mer før de går videre til den tredje brønnen.

Boreskipet Maersk Viking borer for Aker Energy i Ghana.
Publisert: Publisert:

Kjell Inge Røkke og Akers oljesatsing i Ghana, Aker Energy, er i full gang med boringen etter olje. Samtidig jobber selskapet med å ferdigstille utbyggingsplanen for Pecan-feltet som skal overleveres til myndighetene innen utgangen av måneden.

Mandag melder Aker Energy at selskapet har truffet på olje i avgrensningsbrønnen Pecan South-1A. Dette er den andre av tre avgrensningsbrønner som selskapet har i boreprogrammet.

Den første brønnen, Pecan-4A, inneholdt olje og bekreftet grunnestimatet for feltet på 450 til 550 millioner oljeekvivalenter i betingede reserver (2C). Men nå vil dette tallet vokse:

– Disse volumene vil bli et tillegg (...) til eksisterende funn i området, skriver Aker Energy om funnet som er gjort i den nye brønnen.

Selskapet skal nå bore et såkalt sidesteg fra den andre brønnen der det er funnet olje for å få mer informasjon om oljevolumene. Deretter skal boreskipet Maersk Viking videre til den tredje avgrensningsbrønnen, kalt Pecan South East.

– Boreresultatet er nok en bekreftelse på den geologiske modellen for området. Ressursene som er funnet i brønnen vil videre styrke robustheten i utviklingen av Pecan-feltet, sier Aker Energy-sjef Jan Arve Haugan i en melding.

Les også

Ocean Yield kan få leid ut produksjonsskipet sitt – hvis Aker Energy finner nok olje

Kan dobles

Aker Energy går ikke ut med et estimat på hvor mye mer olje de tror de har funnet i den andre avgrensningsbrønnen, men funnet sikrer altså at man vil øke fra 450 til 550 millioner fat, som er dagens grunnestimat.

Aker Energy har tidligere sagt at de ser potensialet for at reservene kan øke til mellom 600 og 1.000 millioner fat i feltet, gitt at de avdekker mer olje gjennom boring.

– Basert på Pecan South-resultatet og pre-boringsestimatet på Pecan South East, estimerer Aker Energy at de totale volumene som vil bli inkludert i utbyggingsplanen (POD) vil ha potensialet til å øke til mellom 600 og 1.000 millioner fat oljeekvivalenter, skriver selskapet.

Men boringen som nå pågår er bare starten. Etter at utbyggingsplanen er sendt inn planlegger man nemlig å fortsette boringen:

– Aker Energy ser videre oppside i området. Selskapet har identifisert flere mål som skal bores som en del av en større områdeutvikling etter innsendelsen av POD (utbyggingsplanen, journ.anm.), skriver selskapet.

Hvis man finner nok olje, og avhengig av den geografiske spredningen på den, kan Aker Energy komme til å måtte trenge to produksjonsskip for å utvinne alt sammen. Hvis de trenger to slike produksjonsskip (FPSOer) betyr det at Aker-selskapet Ocean Yield får leid ut produksjonsskipet de har ledig.

Les også

E24-podden: Øyvind Eriksen om sine 10 år som Aker-sjef, oljeeventyrene og forholdet til Røkke

Kan bli børsnotert

Aker Energy eies 50 prosent av Aker og 50 prosent av Kjell Inge Røkke gjennom et investeringsselskap.

Aker Energy eier 50 prosent av blokken der Pecan-funnet ligger og er operatør. Partnerne i lisensen er russiske Lukoil med 38 prosent, det statlige oljeselskapet i Ghana (GNPC) som eier 10 prosent og et lokalt energiselskap (Fueltrade) som eier de siste 2 prosentene.

I tillegg til Pecan-blokken er Kjell Inge Røkke og en del norske investorer som Bjørn Dæhlie eiere i naboblokken til Pecan. Aker-sjef Øyvind Eriksen har uttalt at man på sikt kan få en transaksjon der eierskapet i disse to lisensene samles.

Aker Energy-sjef Jan Arve Haugan gjentok for øvrig budskapet om at selskapet nå jobber med å få på plass finansieringen av utbyggingen og at man vil vurdere å børsnotere Aker Energy etter hvert.

Les også

Exxons storfunn på Kypros kunne vært «norsk»

Les også

Fellesforbundet-leder advarer Trøndelag Ap mot oljeinnstramminger

Publisert:

Her kan du lese mer om