Ny strømprisrekord i Midt-Norge

Strømprisen holder seg samtidig høy i Sør-Norge onsdag, mens den i Nord-Norge faller fra rekordnivåer.

Oppvarming står for en stor del av strømforbruket hos de fleste.
Publisert:

Strømprisen i Midt-Norge stiger til 4,64 kroner kilowattimen i snitt onsdag, viser endelige tall fra Nord Pool.

Dermed stiger døgnprisen her videre fra tirsdagens rekord til enda en ny toppnotering. Det betyr også at Midt-Norge får den dyreste strømmen i landet onsdag.

I Sør-Norge faller strømprisen litt, men holder seg fortsatt på et svært høyt nivå. I disse tre prisområdene blir prisen 4,52 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet.

Les på E24+

11 apper som hjelper deg å holde budsjett

I Nord-Norge faller prisen kraftig fra tirsdagens rekordnivå. Døgnprisen på 1,37 kroner kilowattimen er likevel blant de høyeste man har hatt i Nord-Norge i 2022.

På det dyreste, fra klokken 17–18, koster strømmen 6,18 kroner i Midt-Norge og rett under seks kroner i Sør-Norge. Den dyreste timen i Nord-Norge blir fra klokken 7–8 om morgenen, da strømprisen er oppe i 3,67 kroner kilowattimen.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Kaldt vær

Strømprisen har klatret mye de siste ukene, og har steget ytterligere over hele landet de siste dagene.

Kaldt vær er en av forklaringene på de høye prisene den siste tiden, har kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv trukket frem. Det gjør at kraftforbruket til oppvarming øker.

– Vi venter veldig høye priser denne uken, sa Djupskås til E24 mandag.

Mindre vindkraft enn normalt, høye priser i Tyskland og kjernekraftproblemer i Sverige er andre årsaker kraftanalytikeren pekte på.

Les også

Strømprisen bikker syv kroner: – Må snart vurdere å produsere på natten

Når man inkluderer nettleie og avgifter blir strømprisen rundt 6,36 kroner kilowattimen i snitt i Midt-Norge onsdag. I det sørlige Norge blir den 6,21 kroner.

I Nord-Norge, der det er momsfritak, blir den faktiske prisen rundt 1,82 kroner eller rundt 1,67 kroner avhengig av om man bor i et område med elavgift eller ikke.

Det må også tas hensyn til strømstøtten, som beregnes ut ifra snittprisen for måneden. I Sør-Norge ligger strømstøtten foreløpig an til å bli i overkant av tre kroner kilowattimen i desember, mens den styrer mot å havne på godt over to kroner i Midt-Norge. I Nord-Norge ligger strømstøtten an til å bli 70 øre kilowattimen.

Ordfører: Større betydning i nord

Strømprisen i Nord-Norge var svært lav i sommer og det meste av høsten, men har siden slutten av november kommet opp på unormalt høye nivåer også her.

Toralf Heimdal (Sp) er ordfører i Bardu kommune i Indre Troms. Han trekker frem at de kaldere temperaturene mange steder i Nord-Norge, og særlig i innlandskommune som Bardu, gjør at høye strømpriser får mye å si.

– En høy strømpris i Nord har mye større betydning enn en strømpris i sør. Vi trenger strøm nå, og nå skrus prisen opp, sier ordføreren til E24.

– De i sør skulle prøvd å sette seg inn i situasjonen her.

De høye prisene får ifølge Heimdal ikke de store konsekvensene for kommunebudsjettet nå, på grunn av en relativt moderne bygningsmasse og nye varmepumper.

– Men hvis dette vil vedvare med 5–6 kroner er det virkelig ille. Mest ille er det for de som er avhengige av å fyre med strøm. I dag er det 15 minusgrader ute.

Publisert:

Her kan du lese mer om