Datasentre mister redusert avgift: – Kan spenne ben på digital omstilling

Norge har ikke nok kraft til å både elektrifisere eksisterende industri og å bygge ut nye prosjekter. Datasentre mister derfor redusert elavgift.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener datasentre bør betale like høy elavgift som andre bedrifter, selv om datasentrene er kraftkrevende
Publisert: Publisert:

Tidligere denne måneden skrev E24 at Norge ikke har nok kraft til både å elektrifisere eksisterende industri og bygge ut nye prosjekter.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide uttalte da at regjeringen allerede er i gang med å prioritere. I 2017 ble elavgiften redusert for kraftkrevende industri, men nå har regjeringen fjernet den reduserte satsen for datasentre. Klassisk kraftkrevende industri beholder derimot den reduserte avgiften.

Det mener Bjørn Rønning, leder i bransjeforeningen Norsk Datasenterindustri, er en dårlig idé.

– Man kan ikke gjennomføre transformasjonen mot et utslippsfritt samfunn innen klassisk industri uten stor digital satsing, sier han.

Ønsker stabile rammevilkår

Han er enig med regjeringen i at det er viktig å fokusere på å redusere klimagassutslipp i den klassiske industrien, men mener det er et feilgrep å øke avgiften for datasenterindustrien. Digitalisering er en forutsetning for grønn transformasjon, sier han.

Bjørn Rønning i Norsk datasenterstrategi etterlyser stabile rammevilkår for datasentrene

Nå frykter han at investorer vil se Norge som et mindre attraktivt marked.

– Vi ønsker stabile rammevilkår. Vi mener dette rokker ved det som er viktig for store investeringer i datasentrene. De som risikerer kapital vil ha trygghet med stabile rammevilkår, sier han.

Derfor ønsker han at elavgiften for datasentrene bør reverseres til redusert nivå, og at regjeringen målretter avgift direkte mot kryptominerekryptominereDe som «utvinner» kryptovaluta, istedenfor å ramme hele datasenterbransjen.

– En del av begrunnelsen for å fjerne redusert avgift er at man vil treffe kryptominere, som bruker mye strøm. Det er en kortslutning å fjerne redusert avgift for hele datasenterbransjen med begrunnelsen om å treffe kryptominere. Vi driver ikke med kryptomining, sier han.

Datasentre blir likebehandlet

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sier at det ikke er noen grunn til at datasentre skal ha redusert elavgift.

– Jeg mener at vi har gjort en veldig klar politisk prioritering og reduserer elavgiften for alle. Det koster anslagsvis tre milliarder kroner, den reduksjonen vi gir for alle. Og vi mener datasentrene bør betale det samme som alle andre gjør, sier han.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener datasenterindustrien må likebehandles med andre bedrifter som ikke er kraftkrevende

– Vi har gjort en prioritering å redusere for det brede lag av store og små bedrifter, men vi mener unntaket som har vært for datasentre ikke er riktig.

På spørsmål om han er bekymret for at investorer vil se på Norge som et mindre attraktivt marked, viser han til at det forrige uke kom frem at Google etablerer datasentre i Norge. Han understreker at dette skjedde etter at det ble klart at elavgiften øker.

– Og hvis du flytter Nord-Troms og Finnmark er det ikke elavgift, legger han til.

Må likebehandles med annen kraftkrevende industri

Kristine Beitland, direktør for myndighetskontakt i Microsoft Norge, mener det blir feil å likebehandle datasentre med vanlige bedrifter, fordi datasentrene er kraftkrevende. Derfor må den likebehandles med annen elektrisitetsintensiv industri, mener hun.

Kristine Beitland i Microsoft Norge sier at datasentre er en viktig del av Norges digitale grunnmur

Dessuten sier hun at datasentre er en viktig del av Norges digitale grunnmur, på linje med elektronisk kommunikasjon.

– Norsk industri som er verdensledende innen verdikjeder på karbonfangst- og lagring og havvind bygger sine verdikjeder på ryggen av denne infrastrukturen. Man risikerer å spenne bena på digital og grønn omstilling av norsk industri, sier hun.

Datasentrene er også viktige av sikkerhetsgrunner, legger hun til.

– På mandag var justisministeren ute og fortalte at sikkerhetssituasjonen er skjerpet. Da er det viktig å ha med seg at robuste og sikre datasentre er viktigere enn noensinne. De kan blant annet i sanntid predikere pågående angrep. I et digitalt økosystem er det ikke bare hastighet og 5G som er viktig, man må også ha en stor muskel til å produsere datakraft der datasentrene spiller en helt sentral rolle.

Publisert: