Jan Arve Haugan trekker seg som sjef for Akers oljesatsing i Ghana

Kjell Inge Røkke og Aker la i høst om strategien for å få fremdrift i den forsinkede planprosessen og utbyggingen av oljefeltet Pecan i Ghana. Nå bytter Aker Energy som står bak prosjektet toppsjef.

UTE: Jan Arve Haugan går av som Aker Energy-sjef
Publisert:

Etter at Aker og Kjell Inge Røkke satset stort og bygget opp oljesuksessen Aker BP på norsk sokkel, satte man i 2018 for alvor i gang Aker-maskineriet for å få til et nytt oljeeventyr i Ghana.

Fremdriften har så langt gått langt tregere enn Aker opprinnelig håpet på og det har vært mer komplisert enn ventet å få godkjent utbyggingen.

Tidligere Kværner-sjef Jan Arve Haugan har frem til nå ledet satsingen, men nå er det slutt. I en pressemelding kommer det frem at Haugan trekker seg og at driftsdirektør Svein Jakob Liknes tar over som konstituert konsernsjef i Aker Energy.

I tillegg til dette gjøres det endringer i styrene i Aker Energy og TRG Energy.

Aker Energy ble opprettet som et eget selskap som kun fokuserer på oljeprosjektet i Ghana og det opererer uavhengig av Akers norske oljevirksomhet Aker BP, som de blant annet eier sammen med oljegiganten BP.

Aker Energy er ikke børsnotert og eies av Aker og Kjell Inge Røkke i fellesskap. Røkke er også største aksjonær i Aker.

Svein Jakob Liknes, som nå tar over styringen i Aker Energy, begynte i Aker Energy i år og kom fra stillingen som driftsdirektør i Aker BP. Han har tidligere vært direktør for Skarv- og Alvheim-feltene i det samme oljeselskapet. Han har også erfaring fra arbeid i Asia og Storbritannia.

Svein Jakob Liknes gikk fra å være driftsdirektør i Aker BP til Aker Energy tidligere i år. Nå blir han konstituert konsernsjef.
Les også

Røkke og Aker endrer Ghana-planene

– Aker Energy fortsetter innsatsen for å optimalisere og sikre Pecan-prosjektet i tett samarbeid med ghanesiske myndigheter. Ettersom Aker Energy forbereder den neste fasen av PDO-godkjenningen (utbyggingsplanen, journ.anm.), etterfulgt av prosjektgjennomføring, som de viktigste oppgavene, går Jan Arve Haugan av, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en uttalelse.

Eriksen peker på at Svein Jakob Liknes som nå overtar har jobbet tett på planprosessen i Pecan-prosjektet.

– Jeg vil takke Jan Arve Haugan for hans lederskap og pågående innsats for å bygge en fullstendig lete- og utbyggingsorganisasjon i Aker Energy. På samme tid setter vi pris på muligheten til å opprettholde vårt sterke og langvarige samarbeid med Jan Arve Haugan i form av hans verv som styremedlem i Kværner, i tillegg til eksisterende og nye prosjekter, sier Eriksen videre.

Styreendringer

Kjell Inge Røkke er involvert i oljevirksomhet i Ghana på flere måter.

I tillegg til at han og Aker (der Røkke er storaksjonær) eier Aker Energy sammen, sitter Røkke også direkte inne på eiesiden i en annen lisens i Ghana.

Denne ligger like ved Aker Energys lisens og er kjent som AGM-lisensen. Denne eies igjen av et selskap som kalles TRG Energy. TRG er en forkortelse Røkke gjerne bruker i selskapene han kontrollerer.

I AGM-lisensen sitter Røkke sammen med flere kjente investorer som blant annet Bjørn Dæhlie.

I tillegg til sjefsbyttet i Aker Energy gjøres det nå også endringer i styrene i TRG Energy og Aker Energy.

Sverre Skogen ryker nå ut av Aker Energy-styret og blir erstattet av Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik som til nå har fungert som rådgiver for Aker Energy.

I tillegg til Sverre Skogen forsvinner også David Adomakoh og Rosalind Kainyah ut av styret. Anne Marie Cannon, Tore Torvund, Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen blir sittende.

Sverre Skogen er samtidig styreleder i TRG Energy. Der sitter også David Adomakoh, Kristian Monsen Røkke, Olav Revhaug og Khash Mohajerani.

Kjell Inge Røkke sitter for øvrig i TRG Energy-styret. Sønnen Kristian M. Røkke er også rådgiver for Aker Energy.

Publisert: