Oljeangrep kan påvirke tankmarkedet: – Dette er kaos

Angrepet som satt store deler av Saudi-Arabias oljeproduksjon ut av spill kan ramme etterspørsel etter tankskip, men også gi en «konfliktpremie», ifølge shippinganalytikere.

Publisert:

Ifølge TDN Direkt peker Pareto Securities på den økte spenningen i Midtøsten, et område som er utgangspunkt for en stor del av verdens oljefrakt til havs.

– Dette er kaos, og kaos er ofte bra for tank ettersom det skaper en stor del ineffektiviteter, skriver meglerhuset i en kommentar.

– Skipslasting kan ta lengre tid, skip kan trenge eskorte og bli avledet fra sine normale (mest effektive) ruter. Ser vi også økt eksport fra USA, så er påvirkningen helt klart positiv på kort sikt, fremholder Pareto.

E24 forklarer: Slik påvirker droneangrepene Norge

– Midlertidig etterspørselssjokk

Angrepet i helgen rammet over halvparten av Saudi-Arabias produksjon på nær ti millioner fat per dag, tilsvarende om lag fem prosent av verdens oljeproduksjon.

Dette kan alene føre til et mulig bortfall av 11 prosent av etterspørselen etter tankskip, ifølge analytiker Joakim Hannisdahl i Cleaves Securities.

– Vår foreløpige vurdering med informasjonen som er tilgjengelig er at dette vil være et midlertidig etterspørselssjokk for oljetankere, med den umiddelbare effekten noe motvirket av lagertrekk fra Saudi-Arabia og trolig økt eksport fra andre Opec-land og potensielt også Russland, skriver Hannisdahl i en rapport publisert natt til mandag.

Effektene på etterspørselen i tankmarkedet er imidlertid avhengig av hvor lang tid det tar før Saudi-Arabias produksjon kommer tilbake, ifølge analytikere.

Les også

Pareto: Oljesjokket vil gi «premium prising» på Nordsjøolje

«Konfliktpremie»

På Oslo Børs sender investorene aksjen til John Fredriksens tankkjempe Frontline opp 3,4 prosent mandag formiddag.

– Markedet lener seg mer mot de positive faktorene enn det jeg initielt gjorde, sier Hannisdahl til E24.

Han viser til at tankskip tidligere har fått bedre betalt i konfliktsituasjoner, en «konfliktpremie», og tror denne effekten nå kommer til syne i Frontline-kursen.

– Blant annet japanske tradinghus er redde for å gå inn i konfliktsoner. Med en gang det blir økt konflikt går de andre steder, og det overlater området og oljefrakten til de som fortsatt går inn der, slik at det blir færre skip som konkurrerer om lastene.

– Jeg tror markedet ser mer mot det i dag, og at det er derfor Frontline er opp, sier han.

ETTER ANGREPET: Satellittbilder fra NASA viste røykutviklingen etter droneangrepet mot store oljeanlegg i Saudi-Arabia.
Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid

– Negativt for tank

Hannisdahl får følge av analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities.

– Generelt er tapet av oljeproduksjon negativt for tank, spesielt hvis ingen andre kan erstatte volumet. Siden det er så store volumer, mer enn fem millioner fat per dag, er det usannsynlig at noen andre kan steppe inn og erstatte det, sier han.

Meglerhuset tror andre Opec-land kan erstatte rundt en halv million fat per dag. USA har sagt at de kan selge fra strategiske oljelagre, og Clarkson tror dette vil kunne være i størrelsesorden to millioner fat per dag.

– Uansett ser det ut som det kan være betydelig bortfall av handel, som er negativt for tank. Men det kan være over innen et par dager, vi vet ikke hvor store ødeleggelser det er, sier Mørkedal

– Og Saudi-Arabia har noe lager å trekke fra. Hvis det er en kortsiktig hendelse vil det ikke slå så mye på tank, men hvis det er langsiktig så er det mest sannsynlig negativt, tror vi, sier han.

Les også

Kan få følger for «verdens største børsnotering»: – Anspent situasjon

USA skylder på Iran

Angrepene natt til lørdag rammet et prosesseringsanlegg i Buqyaq og oljefeltet Khurais.

Houthi-opprørere i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene, men USA mener Iran står bak angrepene som var rettet mot Saudi Aramcos installasjoner.

Wall Street Journal siterte søndag myndighetskilder på at Saudi-Arabias statseide oljekjempe Saudi Aramco tar sikte på å gjenoppta en tredjedel av produksjonen innen utgangen av mandag.

Publisert: