Yara og Northern Lights har inngått avtale om karbontransport og -lagring
Yara inngår avtale med Equinor, Total og Shells Northern Lights om lagring av CO₂ på norsk sokkel.
ONS, STAVANGER (E24): Det kommer frem i en melding fra Equinor og fra Yara.
Toppsjefene i Equinor, TotalEnergies og Shell skal presentere nyheten under årets olje- og energimesse ONS sammen med Yara-sjef Svein Tore Holsether og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).
Følg pressekonferansen i videospilleren i toppen av artikkelen.
Med avtalen med Northern Lights får Yara tilgang på å lagre CO₂ på norsk sokkel.
Det skal fraktes 800.000 tonn CO₂ i året fra Yara-fabrikken i Sluiskil i Nederland. Den produserer ammoniakk og gjødsel.
Dette vil kunne spare Yara for store kostnader. CO₂-prisene har i det siste nærmet seg 1000 kroner tonnet, og hvis Yara ikke fikk gratiskvoter, så ville det bety 800 millioner kroner i året i utgifter.
Equinor, TotalEnergies og Shell samarbeider om Northern Lights, som bygger ut Norges første CO₂-lager. Selskapet kan ta mot CO₂ i Øygarden i Vestland fylke og skal pumpe den ned i reservoarer på norsk sokkel.
Foreslår å elektrifisere med gasskraftverk: – Løser miljøkrisen og strømkrisen
– Bør jobbe enda hardere
Sluiskil-anlegget driver for tiden på redusert kapasitet, fordi gassprisene er så høye.
På pressekonferansen understreker Yaras konsernsjef, Svein Tore Holsether, at høye energipriser ikke må hindre industrien i å satse på reduksjon av utslipp.
– Vi bør jobbe enda hardere for omstilling, sier Holsether.
– Viktig milepæl
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor mener dette er åpningen av en verdikjede som blir avgjørende for at verden skal nå netto nullutslipp.
– Dette er en viktig milepæl for utviklingen av karbonfangst, transport og lagring, sier han.
Yara-anlegget i Nederland har kuttet mye i CO₂-utslippene tidligere og gjenbruker klimagassen i drivhus og som kullsyre i drikkevarer, opplyser Yara.
– Det haster å avkarbonisere industrien, og Yara er i ledelsen, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en melding.
Full kapasitet i fase én
CO₂-volumene fra Sluiskil i Nederland gjør at fase én av Northern Lights-prosjektet nå har nådd full kapasitet.
Prosjektet skal nå modne fase to frem til investeringsbeslutning, noe som vil øke kapasiteten i lageret til mellom 5 og 6 millioner tonn årlig.
– Med denne kommersielle avtalen passerer vi en stor milepæl i utviklingen av en verdikjede for karbonfangst, transport og lagring, sier konserndirektør Irene Rummelhoff i Equinor.
Hun sier at etterspørselen er stor fra industriklynger i Europa som ønsker å redusere sitt karbonfotavtrykk.
– Dette er et stifinnerprosjekt som viser vei for andre CO₂-lagringsprosjekter andre steder i Europa, sier Shell-sjef Ben van Beurden på pressekonferansen.
Han nevner muligheten for flere prosjekter andre steder og sier at det også kan komme et «Southern Lights» på ett tidspunkt.
– Vi har funnet nøkkelen for å gjøre mye mer av dette i de kommende tiårene, sier han.
La bort fangstplaner
Yara har hatt flere planer for å kutte utslippene de siste årene, og CO₂-fangst har vært én av dem.
Yara har blant annet utslipp på 800.000 tonn i året ved sitt ammoniakkanlegg i Porsgrunn. Her satset selskapet først på CO₂-fangst. Så la det planene på is og ville heller satse på å erstatte gass med hydrogen produsert av ren strøm.
I 2017 var Yaras-anlegget i Porsgrunn et av de tre industrianleggene som var kandidat til å fange CO₂ og lagre den på norsk sokkel. De andre var forbrenningsanlegget på Klemetsrud og sementfabrikken Norcem i Brevik.
Statlige Gassnova ga støtte til videre studier av CO₂-fangst hos disse aktørene. Etter hvert fikk Norcem og også Klemetsrud sikret penger fra det offentlige og egne midler til å gjennomføre prosjektene.
Men Yara droppet sitt CO₂-fangstprosjekt i 2018, fordi det ikke var «industrielt fornuftig» å gå videre, skrev NTB.
Satset på elektrifisering
Yara bestemte seg siden for å redusere utslippene fra ammoniakkanlegget ved å erstatte gassforbruket med strøm, noe som kunne kreve inntil 4–5 terawattimer (TWh) strøm årlig.
I fjor inngikk Yara et samarbeid med Aker Clean Hydrogen og Statkraft om å gjennomføre prosjektet, som da fikk navnet Hegra.
Men tidligere i år trakk Statkraft og Aker Clean Hydrogen seg fra prosjektet, og Yara ville gå videre uten dem.