Råvareekspert: – Umulig å erstatte russisk gass på kort sikt
Vesteuropeiske land er helt avhengig av russisk gass for øyeblikket, men energirelasjonen kommer til å kollapse, mener råvareanalytiker.
Sjef for råvareanalyse i storbanken SEB, Bjarne Schieldrop, har fulgt tett med på olje- og gassmarkedet denne uken.
Han advarer nå om at krigen mellom Russland og Ukraina rokker kraftig ved energirelasjonen mellom førstnevnte og EU, der han tror at vesteuropeiske land nå kommer til å dreie vekk fra russisk energi.
– Det tar litt tid å flytte fra hverandre og løse det opp, men dette ekteskapet er nå på full fart til å bryte ut i en stygg skilsmisse, sier han.
I europeiske land er frykten voksende for at konflikten skal føre til en stans i gassleveransene fra Russland. Landet er den største gasseksportøren til EU, med Norge som nummer to.
Schieldrop mener det er stor redsel hos EU knyttet til hvorvidt man burde ilegge sanksjoner på russisk gasseksport «på grunn av en gjensidig avhengighet».
– Den har fjernet krig og fiendtlighet, ved at vi har fått energi fra Russland og de har fått penger fra Vest-Europa, sier analysesjefen.
– Men fremover tror jeg denne tankegangen endres hos vesteuropeiske land. Det er en tragedie det som skjer nå. Mange blir aldri venner igjen etter en skilsmisse, og spørsmålet er nå om man blir uvenner for alltid etter et totalt samlivsbrudd, legger han til.
Dette vet vi om sanksjonene mot Russland
– Umulig å erstatte på kort sikt
Schieldrop mener Europa «ikke klarer å erstatte russisk gass over natten» på grunn av den store mengden det tilsvarer.
– Det tar lang tid å fjerne den energiavhengigheten.
– Den energimengden vi importerer av naturgass fra Russland tilsvarer tre millioner fat oljeekvivalenter per dag, så det er umulig på kort sikt å bytte det ut med tilgang på annen energi, sier han.
På den andre siden drar Russland inn mer enn 300 millioner dollar på gasseksporten hver dag, som analyse- og konsulentselskapet Rystad Energy også har påpekt at er «inntekter de ikke har råd til å miste».
Analysesjefen fremhever også at EU har en målsetting om å være karbonnøytrale innen 2050.
– Den planen må revideres siden man skulle bruke naturgass. Tyskland må nok bygge importterminaler for LNG (flytende naturgass, red.anm.), som de ikke har fra før, for å få energi fra verdensmarkedet. Det kommer nok også til å bli brent mer kull i en periode.
Schieldrop øyner at situasjonen vil «akselerere det grønne skiftet i Europa».
– Bygging av sol- og vindkraft kommer til å øke kraftig i forhold til det som har vært forventet, mener han.
Finnes det en kostnad han ikke vil bære?
Massive prisutslag – bestillinger fortsetter
Den nederlandske gassprisen TTF falt på fredag etter flere dager med store utslag.
Denne prisen bruker gjerne som et standardmål for markedsprisen på naturgass, og hadde fra før steget i tre strake dager mens krigen i Ukraina har preget markedet.
Sterkest var oppgangen på torsdag da prisen steg mer enn 50 prosent. Samme dag startet Russland sine angrep på Ukraina.
Frykten har vært at Ukraina-konflikten vil forstyrre gassmarkedet.
Bloomberg meldte imidlertid fredag at bestillingen av gass fra Russland har tatt seg opp igjen gjennom langsiktige kontrakter med statseide Gazprom. Årsaken er at denne gassen nå er billigere enn spotprisen på handelsknutepunktene i Europa, ifølge nyhetsbyrået.