Cloudberry henter direktør fra Norwea

Spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim forlater vindbransjens organisasjon Norwea etter 11 år for å bli kommersiell direktør i vindselskapet Cloudberry. – Tiden føles inne, sier han.

Andreas Thon Aasheim har vært aktiv i vindkraftdebatten som spesialrådgiver i bransjeorganisasjonen Norwea. Nå blir han kommersiell direktør i den børsnoterte vindkraftutvikleren Cloudberry.
Publisert: Publisert:

Vindbransjen i Norge har sett et kraftig oppsving de siste årene, og det ble gjort investeringer på over 10 milliarder kroner i 2019.

Flere selskaper som driver med utvikling av vindkraftprosjekter i Norge og utlandet har etter hvert dukket opp på Oslo Børs. Blant disse er Cloudberry, Magnora og Aker Offshore Wind.

Spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim har jobbet i Norwea de siste 11 årene, og opplever at vindbransjen er blitt mer moden. Nå skifter han beite til Cloudberry, hvor han blir kommersiell direktør (chief commercial officer).

– Det gleder jeg meg veldig til. Jeg blir fortsatt i bransjen, og skal blant annet jobbe med å utvikle og investere i fornybar- og industriprosjekter og jobbe med oppkjøp og sammenslåinger, sier Aasheim til E24.

Cloudberry Clean Energy utvikler blant annet et vindprosjekt på 100 megawatt på innsjøen Vänern i Sør-Sverige. Selskapet eies av blant andre Joh. Johannson og familie, Bergesen-familien og familieeide HCA Melbye.

Les også

Satser på havvind i Sverige: Mener Norge henger etter i landskampen

– Ønsker å sitte ved bordet

– Hvorfor skifter du jobb?

– Tiden føles inne for det. Nå har jeg sittet og brakt folk sammen rundt bordet i over ti år. Nå ønsker jeg å sitte ved det bordet. Jeg har fortsatt klokkertro på fornybarproduksjon i Norge, og det er store muligheter i det å koble ny produksjon med nye grønne, jobber i industrien, sier Aasheim.

Han er den andre som forlater Norwea på kort tid. Øyvind Isachsen forlot i fjor Norwea etter å ha ledet organisasjonen i 14 år. Isachsen gikk til kommunikasjonsbyrået First House, hvor han skal jobbe med bærekraft.

Aasheim er imidlertid ikke bekymret for vindbransjens organisasjon. Senterpartiet-veteran og tidligere energiminister Åslaug Haga er ansatt som ny sjef for Norwea, og flere gjenværende ansatte har lang fartstid i organisasjonen.

– Øistein Schmidt Galaaen og Daniel Willoch har lang erfaring og vil bidra til kontinuitet i Norwea, og så kommer Åslaug Haga inn som leder og vil gi en ny giv i organisasjonen. Jeg tror ikke Norwea vil ha noe problem med å lokke til seg talenter, sier Aasheim.

Les også

First House satser på bærekraft: Henter inn Norwea-sjef Øyvind Isachsen

– En utrolig utvikling

For 11 år siden var det installert 429 megawatt vindkraft i Norge. Siden da har den installerte effekten økt betraktelig til om lag 4.000 megawatt (se figur).

Blant årsakene er Stortingets endring av avskrivningsreglene for å stimulere til økt utbygging av vindkraft.

– Det har vært en utrolig utvikling de siste ti årene, fra en bransje som var noe søtt og morsomt som nesten ingen trodde på og var et slags hår i suppen for etablerte kraftbransjen, til at vindbransjen nå er blitt en stor og viktig del av norsk industri, med store investeringer, sier Aasheim.

Han har de siste årene vært en aktiv debattant på meldingstjenesten Twitter, og har merket seg at motstanden mot vindkraft har tatt seg opp i takt med utbyggingene.

– Jeg har opplevd de siste to årene som krevende, med et stemningsskifte i opinionen og et voldsomt hardt ordskifte til tider, sier Aasheim.

– Men jeg opplever at diskusjonen nå har kommet litt tilbake til hva vi skal gjøre med kraften, i stedet for at det blir skyttergravskrig om enkelte prosjekter. Det er positivt at det nå ser ut til å feste seg i debatten at Norge har behov for ny kraft, sier han.

Les også

Kraftig oppgang i produksjonen av vindkraft

Publisert: