Analytiker ut mot Opecs strategi:
– Trist for oljemarkedet

OPEC skal ha blitt enige om å forlenge produksjonskuttet med ni måneder. Analytiker Bjarne Schieldrop mener strategien er utdatert.

MENER OPEC BOMMER: Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener OPEC burde kuttet hardere over kortere tid. Han mener oljekartellet møter dagens utfordringer med gårsdagens strategi. Bildet er fra Khurais-feltet i Saudi-Arabia.
Publisert: Publisert:

Flere medier, som viser til Opec-delegater, skriver at oljekartellet har blitt enige om å forlenge produksjonskuttene med ni måneder. Dette er i tråd med forventningene fra før møtet, men oljeprisen faller likevel tilbake torsdag.

På sitt høyeste ble nordsjøoljen handlet for 54,60 dollar fatet torsdag, mens den i skrivende stund er nede på 53,3 dollar fatet.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB er usikker på hvorfor markedet mottar nyheten med skuffelse.

– OPEC leverer på det som er forventet. Det var ikke store forventninger om at OPEC skulle kutte enda mer enn tidligere. Når du ser prisen faller tilbake på den nyheten, så kan det kanskje være et tegn på at noen hadde trodd på dypere kutt i tillegg til forlengelsene, men det vet vi ikke, sier Schieldrop til E24.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets ser ikke bort fra at det kan komme en korreksjon i prisen i kveld eller i morgen.

Avgjørende exitstrategi

Han påpeker at forlengelsen fortsatt ikke er offisiell og at den viktige pressekonferansen etter møtet fortsatt ikke er avholdt.

– Det som blir minst like viktig er diskusjonen om hva OPEC gjør etter mars 2018. Når de nå kutter videre ni måneder, så kommer de til å trekke lagrene ned kraftig i andre halvår. Det vil trolig løfte prisen til rundt 60 dollar fatet mot slutten av året, sier han.

UTDATERT: Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener amerikanske skiferprodusenter vil få for god tid til å øke produksjonen når OPEC velger å kutte sin produksjon over lang tid. Han mener strategien er utdatert.

Problemet for OPEC er at en høyere oljepris vil aktivere enda større investeringer i skiferoljeproduksjonen i USA, mener han. Denne oljen vil komme inn på markedet hovedsakelig i 2018 og 2019.

Mener OPEC maler seg inn i et hjørne

– Jeg ser en stor risiko for at du får såpass store investeringer i skiferolje at markedet går i overskudd i 2018 og 2019. Exit-strategien kan bli vanskelig. Det blir litt som når sentralbankene kutter renten til null. Hva skal man da gjøre for å komme tilbake til en normalsituasjon? spør Schieldrop.

Han mener hele planen om å kutte produksjonen med 1,2 millioner fat om dagen over en så lang periode er feilslått.

Les også

Vårens viktigste oljemøte: OPEC møtes i Wien

– Med mindre de lar prisen falle, og lar markedet gå i overskudd, så må de holde igjen produksjonen i hele 2018 og eventuelt få enda større problemer i 2019, sier råvareanalytikeren og tilføyer:

– De maler seg inn i et hjørne nå. De skal kutte med 1,2 millioner fat i ni måneder. Det er masse tid for amerikansk skiferolje til å øke investeringene mye mer. Det hadde vært mye bedre å kutte 3,2 millioner fat i tre måneder enn 1,2 millioner fat i ni.

– Bruker gårsdagens metodikk

Dette mener han kunne trukket oljelagrene ned, og gitt lite tid for å få opp investeringene i skifer. Slik mener analytikeren at man raskere kunne kommet tilbake til en normalsituasjon.

– Man bruker gårsdagens metodikk, da tidshorisonten var fem år før ny olje kom inn på markedet. Først har de kuttet i to kvartaler, så skal det kuttes i tre kvartaler til. Det blir en langdryg fem kvartals periode med kutt. Det er trist for oljemarkedet, sier han.

Les også

Advarer mot kortvarig moro tross nye Opec-kutt

– Hvorfor kutter ikke OPEC hardere over en kortere periode, hvis dette er en bedre strategi?

– Generalene kjemper alltid en ny krig med forrige krigs strategi. Dette er strategien de kjenner til. Men situasjonen er radikalt annerledes. Jeg tror ikke de har tenkt på muligheten engang.

Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih mener medlemslandene har imponert med sin overholdelse av de avtalte kuttene. Han mener en forlengelse av produksjonskuttet vil fungere.

– Vi fant ut at ni måneder med samme produksjonsnivå er veldig sikker, og vil nærmest garantert fungere, sier han ifølge CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om