Analytiker: Saudi-maktkamp kan gi oljebyks til 70 dollar

Hendelsene i Saudi-Arabia gjør det mer sannsynlig at oljeprisen bykser opp i 70 dollar fatet, enn at den beveger seg tilbake til 50-dollarsmerket, mener analytiker.

MAKTGREP: Eksperter mener kronprins Mohammed bin Salman har strammet grepet om makten ved å sørge for pågripelse av 11 prinser, samt utskifting av sjefen for nasjonalgarden og økonomiministeren i landet.
Publisert: Publisert:

– Saudi-Arabia har ikke råd til en ny oljeprisnedgang eller et nytt fall i landets oljeinntekter, sier oljeanalytiker Roberto Friedlander til CNBC.

Han tror landet heller vil ønske å dempe risikoen i markedet for mye og med det sende oljeprisen opp i 70 dollar fatet, enn å risikere å la den falle tilbake mot 50 dollar fatet.

– Saudi-situasjonen betyr 70 dollar foran 50 dollar, mener Friedlander.

Analytikerens uttalelse kommer etter nyheten om at Saudi-Arabias nye antikorrupsjonskommisjon har arrestert elleve prinser og flere ministere, i det som flere har utropt til et kalkulert maktfremstøt som kan endre landet.

Tirsdag prises brentolje til rett over 64 dollar fatet, det høyeste på to år.

Hold deg oppdatert på oljeprisen. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste nytt!

Ryddet motstandere av veien

I løpet av helgen fikk også sjefen for nasjonalgarden i Saudi-Arabia sparken, samtidig som økonomiministeren ble byttet ut.

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Friedlander påpeker at Saudi-Arabias kronprins Mohammad bin Salman nå har ryddet motstandere av veien og står bedre rustet til å gjennomføre sine planer for å sikre økonomisk vekst.

Hans planer inkluderer nedsalg i den statlige oljegiganten Saudi Aramco.

«Game of Thrones»

Analytikerne i SEB betegner i et kundenotat helgens hendelser som Saudi-Arabias «Game of Thrones», med henvisning til den populære TV-serien.

De skriver at beslutningen om arrestasjonene kan styrke reformutsiktene, men også øke usikkerheten i en situasjon med voksende regionale spenninger mellom Saudi-Arabia og Iran.

Saudi-Arabia er ansett som mektigste medlemmet i oljekartellet Opec. Ifølge den siste oljemarkedsrapporten til Opec produserte landet nær ti millioner fat olje per dag i september, omtrent 30 prosent av oljekartellets totale produksjon på 32,7 millioner fat om dagen.

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Les også

Derfor jekker Statoil ned synet på oljeprisen

Les også

Oljeministeren ga Stortinget feil Goliat-tall

Publisert:

Her kan du lese mer om