Feiret milliardkontrakter: – Føler at vi spiller i Mesterligaen

Vinnerne av Statoil-kontrakter for 11 milliarder til gigantprosjektet Johan Sverdrup føler at de spiller i Mesterligaen. Snart skal flere milliardkontrakter tildeles.

BLIDE FJES: Statoil signerer intensjonsavtaler med Aibel, Aker Solutions og Kværner om arbeid på fase to av Johan Sverdrup-prosjektet. Fra venstre: konsernsjef Mads Andersen i Aibel, Statoils teknologisjef Margareth Øvrum, Statoils innkjøpssjef Pål Eitrheim, konsernsjef Idar Eikrem i Kværner og konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions.
Publisert:

Det var stor jubel da Statoil holdt pressekonferanse i sine kontorer på Fornebu torsdag.

Aibel-sjef Mads Andersen smilte fra øre til øre da han skrev under en intensjonsavtale med Statoil om planleggingen og byggingen av prosessplattformen til fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen, som vil gi arbeid for rundt åtte milliarder kroner.

Selskapet leverer snart boreplattformen til fase én av Sverdrup, som skal være i produksjon sent i 2019 og levere opptil 440.000 fat per dag. Fase to skal i gang i 2022, og da økes produksjonen til opp mot 660.000 fat per dag.

– Internt så fleiper vi om at vi har gått fra norsk elitedivisjon til internasjonal Champions League, sa Aibel-sjefen på pressekonferansen torsdag.

Konsernsjef Ivar Eikrem i Kværner og konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions skrev også under en intensjonsavtale med Statoil. Sammen skal de to selskapene modifisere stigerørsplattformen og feltsenteret på Johan Sverdrup, et oppdrag til 3,4 milliarder kroner.

– Vi føler at vi også spiller i Mesterligaen, sa Kværner-sjef Ivar Eikrem på pressekonferansen.

– Den som eventuelt hadde sveipet over Stord i dag, hadde sett flagg på de fleste flaggstenger, la Eikrem til.

De norske aktørene vant kontraktene i sterk konkurranse med internasjonale aktører, som ifølge Statoil var med helt til innspurten av anbudsprosessen.

FEIRET AVTALER: Statoil, Aker Solutions, Kværner og Aibel feiret sine intensjonsavtaler for arbeid på Sverdrup fase to med kake på Statoils kontorer på Fornebu.

– Det er store summer

Kjetel Digre er Statoils prosjektdirektør for Johan Sverdrup-utbyggingen, og han har brukt svært mye penger i det siste. Statoil har delt ut kontrakter for rundt 60 milliarder kroner for feltets første fase, 70 prosent av dette til aktører med norsk adresse.

– Vi forplikter mye penger, det gjør vi absolutt. Det er store summer, og det er viktig å ha respekt for det. Når vi snakker om hva vi driver med, så er de tallene med på å beskrive litt størrelsen og ringvirkningene av dette prosjektet, sier Digre til E24.

– Har du fått en god pris på disse kontraktene?

– Disse kontraktene har kommet gjennom en konkurranse. Det har vært internasjonale aktører som har vært med helt til oppløpet, sier han.

– Vi har fått en pris som er veldig riktig, legger Digre til.

GLADE FJES: Statoil skrev torsdag under intensjonsavtaler med Kværner, Aker Solutions og Aibel for arbeid på fase to av Johan Sverdrup-utbyggingen. Fra venstre konsernsjef Mads Andersen i Aibel, Statoils teknologisjef Margareth Øvrum, konsernsjef Idar Eikrem i Kværner, konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions og Statoils innkjøpssjef Pål Eitrheim.

Venter flere milliardkontrakter

Dette er ikke siste gang det vil bli meldt om milliardkontrakter på Johan Sverdrup-feltet, ifølge Statoil.

– Vi er jo der hvor vi skal ha et understell til da, som er en stor mulighet blant annet for Kværner Verdal, men også hvor det er internasjonale aktører, sier Digre.

Statoil regner fortsatt på hva som trengs, men ifølge Digre vil det kunne gå ut milliarder på både undervannsløsninger og på en løsning med kraftledninger fra land som skal elektrifisere Sverdrup-feltet og etter hvert også flere andre felt på Utsirahøyden.

– Akkurat hvordan de summene ser ut er litt vanskelig å kommentere, men det er store kontrakter og viktige jobber, sier Digre.

Les også

OMV gjorde to gassfunn i Norskehavet: – Det er ganske stort

Har kuttet kostnader

Da utbyggingsplanen for fase én av det gigantiske Johan Sverdrup-prosjektet ble levert, var kostnaden for andre fase regnet til rundt 100 milliarder kroner, noe som senere ble redusert til et spenn på mellom 40 og 55 milliarder kroner.

I februar sa Statoil at kostnaden for fase to nå anslås under 45 milliarder kroner, altså i nedre del av intervallet.

Det skyldes blant annet at fase én av feltutbyggingen har kuttet kostnader og har større kapasitet enn man tidligere hadde regnet med, noe som gjør at fase to slipper billigere unna.

– Alt dette har gjort at vi har kunnet justere planene for fase to, både hvilket kostnadsnivå vi mener vi kan basere oss på og hvilke kapasiteter vi trenger å bygge inn i det neste byggetrinnet. Alt dette har gjort at kostnadene har gått ned, sier Digre.

PROSJEKTLEDER: Kjetel Digre, Statoils prosjektleder for Johan Sverdrup

Underleverandørene lover å gjøre sitt for å holde kostnadsgaloppen under kontroll, selv om oljeprisen har steget og aktiviteten i den globale oljebransjen ser ut til å øke.

– Selvsagt skal prosjektet bli ferdig til riktig tid og i henhold til inngått avtale. Det er jo tross alt det som er vårt varemerke, sa Kværner-sjef Eikrem torsdag.

Aker Solutions jubler

Konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions er fornøyd med tildelingen, som kommer i kjølvannet av at selskapet i desember fikk kontrakter for fire milliarder på Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

– Det var like tøff konkurranse som vanlig, sier Araujo til E24.

– Jeg tror vi kommer til å ha to veldig gode kvartaler på rad, som vil bli veldig vanskelig å gjenta. Men vi er veldig fornøyde, sier han.

Etter de store utbyggingene Johan Sverdrup og Johan Castberg er det ikke mange av de større utbyggingene som venter. Kværner tror derfor at det fremover vil bli viktig å sikre seg kontrakter på moduler og modifikasjoner som skal modernisere eksisterende plattformer.

– Vi ser at det blir færre av de større, nye prosjektene, mens det blir flere prosjekter med moduler, modifikasjoner og tie-ins til eksisterende felt. Vi i Kværner posisjonerer oss for dette, sier konsernsjef Ivar Eikrem til E24.

Publisert: